Čović zadovoljan rezultatom izbora: HDZ dobio načelnike i gradonačelnike u 20 općina

screenshot

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da je ova stranka zadržala vodeću poziciju među Hrvatima u toj zemlji osvojivši na lokalnim izborima najmanje 20 pozicija načelnika i gradonačelnika te većinu u skoro svim vijećima gdje su Hrvati većinski narod.

Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni izbornim rezultatom. Imati 20 načelnika/gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. U odnosu na prethodne izbore u svim sredinama smo napravili dobar rezultat”, rekao je Čović na konferenciji za novinare

Ova stranka osvojila je na jučer okončanim izborima pozicije načelnika i gradonačelnika Orašja, Domaljevac-Šamca, Žepča, Vareša, Usore, Kupresa, Livna, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Kreševa, Širokog Brijega, Posušja, Ljubuškog, Gruda, Čitluka, Čapljine, Stoca, Ravnog i Neuma. Nije isključeno da HDZ-ov kandidat Goran Pejaković postane i načelnik Travnika, jer je bio drugoplasirani iza kandidata SDA Mirsada Pece, koji je preminuo na dan izbora.

Po Čovićevim riječima njegova stranka je uravnotežila svoj rezultata na području cijele BiH od Posavine, Republike Srpske i središnje Bosne i Hercegovine.

“U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo”, dodao je.



Upitan kako komentira preokrete u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje je pobijedila oporba u odnosu na dotad vladajuće SDA i SNSD-a, i može li se to odraziti na izbore zakazane u Mostaru za 20. prosinca, Čović je rekao kako se radi o nesuporedivim sredinama.

“Na bilo koji način ne možemo povezivati Banju Luku, Sarajevo i Mostar. Kad gledamo glasačko tijelo u Banjoj Luci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u većini. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva“, rekao je Čović.

Istaknuo je kako je Mostar jedina multietnička i multikulturalna sredina u Bosni i Hercegovini, te da se radi o gradu kojemu su smještene važne institucije Hrvata od sveučilišta na hrvatskom jeziku, bolnice itd.

Čović je najavio da će se nakon okončanja ovih izbora započeti i razgovori o izmjenama Izbornog zakona kojim bi se zajamčilo da brojniji Bošnjaci ne biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI