CRNE PROGNOZE IZ NJEMAČKE: ‘Nešto se sprema na Balkanu… Sjetimo se 90-ih’

screenshoot

"Ne želim uspoređivati Balkan sa Sirijom, ali i na Balkanu se sudaraju interesi velikih sila. EU je tu aktivna, vidimo da su i Rusi aktivni, tu je i Turska… " analizira Ulrich Ladurner koji smatra da je EU jedina koja bi oko ove situacije trebala intervenirati i pomoći

Ulrich Ladurner njemački je autor i kolumnist koji je prvi javno izrekao ono što mnogi misle: Ako se Europa raspadne, onda će se to prvo dogoditi na Balkanu.

– Ne vjerujem da bi mogao izbiti rat kao u 90-im godinama. Ne mogu to zamisliti. Ali vidimo da se pojačava konfliktni potencijal. Vlak u smjeru Kosova, manjkave ekonomske perspektive, masovna migracija mladih, pretpostavke da se Balkan opet pretvori u konfliktnu regiju su dakle prisutne. Ne želim uspoređivati Balkan sa Sirijom, ali i na Balkanu se sudaraju interesi velikih sila. EU je tu aktivna, vidimo da su i Rusi aktivni, tu je i Turska… – analizira Ulrich Ladurner koji smatra da je EU jedina koja bi oko ove situacije trebala intervenirati i pomoći.

– Balkan je odgovornost EU. Balkan nije još kompletno dio EU, ali je dio Europe. EU mora odlučnije djelovati kako bi regija napredovala, a ljudi imali perspektivu. To nije zadatak ni Amerike ni Rusije – već nas Europljana. Sjetimo se 90-ih godina, kada su balkanski ratovi okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Klintonove administracije. Europljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trumpa Balkan danas pretjerano zanima. Zbog toga EU i ima odgovornost da se pobrine oko te regije – i to u vlastitom interesu. Balkan se ne smije prepustiti drugima i ne razumijem zašto nam nije prioritet. Ali će Balkan opet postati prioritet ako izbije neka veća kriza. A onda će biti prekasno… – zaključuje ugledni Ulrich Ladurner za njemačke medije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI