CRNE SLUTNJE RADNICA KAMENSKOG IPAK SU SE OBISTINILE! Kultna zagrebačka tvornica odlazi u prah: Tko stoji iza njenog uništenja?

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Od objekta u kojem se nekoć nalazio kultni tekstilni div Kamensko uskoro neće ostati ništa.

Ovaj prostor u središtu Zagreba ruši se do temelja pišući još jednu priču o propaloj tvornici koja je uspjela preživjeti period pretvorbe i privatizacija, ali je desetak godina nakon toga naprosto potonula, unatoč pobunama i prosvjedima radnica koje su i štrajkom glađu ustajale u zaštitu svojih radnih mjesta.

Kamensko je završilo u stečaju, a kako to obično biva, interesa za atraktivno zemljište smješteno uz Tuđmanov trg nije manjkalo. Ne brine previše domaća politika za interese i pobune radnika pa je atraktivno zemljište prodano na dražbi, ispod cijene prezentirajući još jednu tipičnu hrvatsku priču. P

riča je to u kojoj na mjestu ugasle tvornice niče stambeno-poslovni kompleks u kojem će se poslovni prostori prodavati po vrtoglavim iznosima. Vlasnik zemljišta na kojem se nalazila tvornica Kamensko je tvrtka Alfa stan centar čije je sjedište u Samoboru, dok je njen direktor i suvlasnik Dean Šparavac.

Treba napomenuti kako ova grupacija u suradnji s par tvrtki unazad nekoliko godina intenzivno gradi stanove po Zagrebu i to mahom na elitnim lokacijama poput primjerice Srebrnjaka ili Bužanove u kojoj je živio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.



Premda je Šparavac donedavno bio relativno nepoznat poduzetnik, njegovo ime javnim prostorom odjeknulo je nakon uhićenja bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića koji je baš od Alfa stana kupio jednu od svojih nekretnina, a prema onome što je iz istrage dospjelo u medijski prostor Kovačević je upravo u garaži Šparavčeve vile držao automobil u čijem se prtljažniku nalazilo milijun eura.

Zemljište i propalu tvornicu Kamensko tvrtka Alfa stan kupila je lani u siječnju, a ondje namjeravaju graditi cijeli blok poslovno-stambene namjene u čijem će se središtu nalaziti trg kojega bi trebale okruživati Reljkovićeva i Čanićeva ulica.

Da samoborska tvrtka ima velike planove s prostorom u centru Zagreba bilo je jasno i prije par mjeseci kada su na tu nekretninu podignuli hipoteku u iznosu od 98,9 milijuna kuna.

Inače je bivši vlasnik prostora bila tvrtka Anni Aurea u stopostotnom vlasništvu križevačkog Radnika čiji je suvlasnik i dugogodišnji šef Mirko Habijanec koji je široj hrvatskoj javnosti poznat uglavnom kao jedan od najvećih HDZ-ovih donatora.

Habijanec je za propalu tvornicu i pripadajuće zemljište 2018. godine na dražbi iskeširao 24 milijuna kuna premda je procijenjena vrijednost bila tri puta veća, no on je već tada najavljivao da to ne planira zadržati.

Iznos za koji je prodana tvornica nije bio dovoljan za podmirenje plaća radnicama, koje su i u vrijeme svojega štrajka upozoravale na to da se tvornica uništava radi atraktivnog zemljišta.

Tvrtka Kamensko inače je osnovana davne 1949. godine, tijekom rata šivali su za Hrvatsku vojsku , a kasnije i odjela za predsjednika Tuđmana. Po principu dioničarstva tvrtka je privatizirana početkom 90-ih, no problemi startaju od 2004. godine kada je prodaja dionica odobrena onima koji nisu bili zaposlenici.

Kamensko je do 2004. godine poslovalo s profitom, bez kredita, u vlasništvu malih dioničara ostvarivali su prihode od 94 milijuna kuna godišnje od prodaje od čega je više od 60 posto stizalo iz inozemstva. S 1,07 posto dionica raspolagao je referent prodaje Željko Vidaković koji je “ničim izazvan” 2005. godine došao do nekoliko milijuna kuna te startao s jeftinom kupnjom dionica od svojih kolega pa je tako dogurao do 20 posto udjela te time postao najveći dioničar tvrtke.

Vidakovića su povezivali s Miroslavom Kutlom i njegovim kadrovima, s kojima i počinje propast, budući da su poduzeće prezadužili bivši Kutlini zaposlenici, Davor Vlajčević i Antun Crlenjak kako bi, sumnjalo se, na imovinu Kamenskog mogli staviti zabilježbe.

S Vlajčevićem je surađivao i medijski tajkun Nino Pavić, koji je ušao u vlasničku strukturu tvrtke Vilinske poljane koje su držale 18 posto dionica Kamenskog te založna prava nad nekretninama.

Tvrtka je 2017. godine i službeno prestala s radom, više od 400 radnica ostalo je bez posla, uspjele su dobiti tek 15 posto od 6,3 milijuna kuna koliko su podijelili vjerovnici.

Uništena tvornica i priče koje su o tome i pred DORH-om širile radnice Kamenskog nikada nisu do kraja istražene, podignuta je jedna optužnica koja s cijelom pričom niti nema pretjerane veze (radilo se o nenamjenskom trošenju državnog novca). Na mjestu propale tvornice niče novo luksuzno zdanje, s kojim će u zaborav pasti priča o nekoć uspješnoj tvornici i vrijednim ženama čiji glas nitko nije htio čuti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI