CRNOGORSKI VOJNICI DRŽE STRAŽU KOD OBJEKTA ZLOGLASNOG LOGORA! Spriječili su komunalne inspektore Općine Kotor u namjeri uklanjanja spomen-ploče u Morinju

Foto: Božo Radić/Cropix

Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su u ponedjeljak Komunalnu inspekciju Općine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore koja je naložila uklanjanje nezakonito postavljene spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog skladišta u Morinju, pišu crnogorske Vijesti.

Vojnici su zbog toga na tom mjestu neprekidno već 15 dana i čuvaju stražu iza zaključanih vrata napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina, a jučer nisu dozvolili komunalnim inspektorima da uđu u krug vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog UIP da se spomen-ploča mora ukloniti.

Kako neslužbeno doznaju Vijesti, dežurni vojnici su komunalnim inspektorima kazali kako imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta.

Čak ni nakon inzistiranja komunalnih inspektora da vojna straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Općini Kotor prošle nedjelje uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dozvolili ulaz u objekt, ističući da im je “iz Ministarstva obrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekt Morinj i dalje na snazi”.

Foto: MHB

Na tom mjestu između 1991. i 1992. godine nekoliko mjeseci funkcionirao takozvani Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta.



Sporna spomen-ploča u Morinju postavljena je u znak sjećanja na zarobljene hrvatske civile i branitelje s dubrovačkog ratišta koji su branili Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta rezervista u uniformama JNA.

Crnogorsko pravosuđe je prije nekoliko godina donijelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, u kojima su zaključili kako su počinili kaznena djela ratnih zločina.

Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore koja su do prije nekoliko dana vodili u međuvremenu razriješeni ministri iz redova SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, 10. listopada su u Morinju postavili spomen-ploču u društvu hrvatskih kolega, ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Foto: MHB
Facebook Comments

Loading...
DIJELI