CRO Demoskop: Plenković najnegativniji, Most u porastu

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Zanimljivo je kako se među deset najpozitivnijih političara našao i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović s 2,1 posto

Prema istraživanjima agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedene početkom ožujka može se zaključiti kako su posljednji politički događaji negativno utjecali na percepciju rada Vlade, predsjednice Republike i Hrvatskog sabora, međutim to nije pomoglo povećanju rejtinga SDP-a.

HDZ bi bio relativni izborni pobjednik da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka.

Iako je došlo do malog pada iz veljače, stranka s najvećom podrškom ispitanika je HDZ s 28,9 posto. Primjetno je kako je to najslabija podrška vladajućima od posljednjih parlamentarnih izbora što ukazuje kako je HDZ okrznut posljednjih političkim događajima.

Najveća oporbena stranka SDP i dalje je u padu, s 20,8 posto. Na trećem mjestu je Živi Zid s 10,9 posto. Most je pak dobio povećanje podrške ispitanika, sada ga podupire 7,1 posto ispitanika.

Ako se idu uspoređivati rezultati s veljačom, vidljivo je kako su ispitanici nagradili Most dok su druge najjače stranke u zemlji doživjele osjetan pad.



Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 16,9 posto hrvatskih građana je predsjednika Grabar Kitarović, kojoj je osjetila pad podrške od tri posto. Tradicionalno, na drugom se mjestu nalazi “Nitko” (niti jedan političar) s izborom od 16,1 posto. Treće mjesto i ovaj mjesec zauzima premijer Andrej Plenković, kojeg slijede Božo Petrov i Ivan Pernar s 5,3 posto.

Zanimljivo je kako se među deset najpozitivnijih političara našao i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović s 2,1 posto.

Čak 22,7 posto ispitanika doživljava Andreja Plenkovića kao najnegativniju političku osobu u zemlji. ‘Svi političari’ dijele drugo mjesto. Milorad Pupovac, koji je na trećem mjestu, negativno doživljava čak 10,7 posto ispitanika. Mali pad ima Davor Bernardić s 9,2 posto, dok je veliki skok kod ispitanika primijećen kod ministrice Martine Dalić koja je s 1,5 posto narasla na 5,7 posto.

Smjer kretanje podupire 17,6 posto ispitanika, dok 72,2 posto ispitanika smatra kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

Primjetan je i pad razine potpore politici Vlade Republike Hrvatske koji iznosi 32,9 posto. U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca

Agrokor i događaje vezani uz njega ča 50,7 posto smatra najvažnijom temom/događajem mjesec. Druga najvažnija tema je posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, dok je dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih najvažnija tema za 9,1 posto ispitanika, navodi se u rezultatima CRO Demoskopa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI