Crobarometar pokazuje stav nacije: Popularnost HDZ-a pada, SDP i Kolakušić rastu

YouTube

Posljednjih 30 dana obilježili su rezultati  europskih izbora, „samouništavanje“ Živog zida, te afere Plenkovićevih ministara. Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje je večeras objavio Dnevnik Nove TV, donosi kako se sve navedeno odrazilo na mišljenje javnog mnijenja.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%. Pošto je istraživanje provedeno do 20. lipnja, u njega ne ulaze brojne afere Lovre Kuščevića o kojima se jako puno pisalo nakon ovog datuma.

HDZ pada, SDP jako raste, Kolakušić treći

U Hrvatskoj je HDZ i dalje vodeća stranka i to s potporom od 24,9 posto, ali stranka je već peti mjesec zaredom u „slobodnom padu“.

SDP je zato skočio na 18,3 posto s 13 posto koliko su imali u svibnju. Toj je stranci ovaj rezultat jedan od najboljih u posljednjih godinu dana.



Neovisna lista Mislava Kolakušića  treći je izbor među hrvatskim građanima te treutno ima potporu od 10,9 posto. U odnosu na svibanj MOST je pao, a ovaj mjesec završava s potporom od 6,1 posto. Svoju je potporu Živi zid prepolovio a imaju podršku od 6 posto ispitanika, a još mjesec dana ranije bilježili su 11,6 posto potpore. Očito je da je dio njihovih birača otišao Mislavu Kolakušiću.

Nestanak START-a

HSS mjesec završava s potporom od 3 posto. Odmah iza njih je HSU koji može računati na 2,6 posto, kao i IDS koji također uživa 2,6 posto potpore birača. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića trenutačno uživa potporu od 2,4 posto, dok HNS ima 2,3 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku imaju 1,8 posto, Reformisti Radimira Čačića su na 1,5 posto, a Zeleni na 1,2 posto potpore birača. HDSSB trenutačno ima 1 posto potpore, jednako kao i stranka Pametno. Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, dobivaju 7,4 posto potpore. Zanimljivo, HRAST može računati na 0,6 posto, START na 0,5 posto, a GLAS na 0,4 posto. Neodlučnih birača je 7 posto.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI