ČURAJ KOMENTIRAO INVESTICIJSKI REJTING HRVATSKE: ‘To znači više novaca, odnosno manje zaduživanja i veće mogućnosti investicija’

Foto: Screenshot N1

Agencija Fitch potvrdila je u petak investicijski rejting Hrvatske ‘BBB’ i pozitivne izglede, procijenivši da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju posustajanja izvoza, a ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja. To je za N1 komentirao državni tajnik Stjepan Čuraj.

Rekao je da ta vijest konkretno znači više novaca, odnosno manje zaduživanja i veće mogućnosti investicija.

“Kad gledamo ulazak u eurozonu, sigurno je da je ovo jedan dodatan vjetar u leđa i jedno je s drugim povezano. Ne morate biti nešto pretjerano ekonomski pismeni, ako znate da cijena novca sama pada po sebi, onda sigurno da netko tko vam posuđuje taj novac mora i to ukalkulirati. Ulaskom u eurozonu izbijamo kreditni rizik i ovim investicijskim rejtingom smanjujemo taj gap koji bismo mi inače imali da nećemo biti članica eurozone”, istaknuo je.

Radni tjedan od 36 sati, jedinstveni natječaji za javne i državne službe te liberalizacija 2. mirovinskog stupa dio je reformskih prijedloga Hrvatske narodne stranke (HNS) koje će u idućih mjesec dana predstaviti javnosti, najavio je Čuraj.

“Mi želimo prije svega potaknuti jednu širu javnu raspravu, pozivam sve ljude da se uključe, osporavaju, daju kontraprijedloge. Radi se prije svega o jednoj mini poreznoj reformi, a to je da jednostavno mijenjamo sustav kakav je dosad bio. To je da se država odrekne kontrole nad porezom na dohodak. To u prijevodu znači liberalizaciju i znači da same općine i gradovi odlučuju kolika će ta stopa biti opterećenja kroz osobni odbitak koji je danas 4 tisuće kuna, oni ga mogu propisati na 6, 7, 8 tisuća kuna i samim time omogućiti veće plaće svojim građanima. Naravno, u skladu s onim što oni procjenjuju da mogu podnijeti”, naglasio je.



Dodao je kako je drugi dio vezan uz radno zakonodavstvo.

“Mi smo išli s prijedlogom da se smanjuje radni tjedan s 40 na 36. S mogućnošću da se ide na 32 ako bi se radnik odrekao plaćene pauze. Tu bi se povećala i produktivnost.  Treći je pak dio liberalizacija drugog mirovinskog stupa. Ne bi došlo do ukidanja već bi dolazilo do toga da mi možemo birati kome i koliko ćemo plaćati”, zaključio je Čuraj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI