CVRTILA KOMENTIRAO STANJE U BiH: ‘Teško je nekom na sjeveru Europe objasniti što se događa u BiH i što onemogućava normalno funkcioniranje te države’

Screenshoot N1

Stručnjak za sigurnost i rektor sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila rekao je za N1 kako je “teško nekom na sjeveru Europe objasniti što se događa u BiH i koji su ključni parametri koji onemogućavaju normalno funkcioniranje te države”.

Dodao je kako u procesima koji su uslijedili nakon Daytona nisu odrađeni procesi koji bi omogućili normalno funkcioniranje

“Nije Dodik jedini problem Bosne i Hercegovine, ona ima puno složenije izazove u funkcioniranju vlasti jer je svaka vlast u toj zemlji takva da ne izvršava interese građana nego svoje, kao političke opcije i etničke grupe. I o tome treba razgovarati. Dodik je sad došao u prvi plan jer je sad svoju politiku, koju je i prije vodio, stavio u javnost i prijeti raspadom države”, istaknuo je Cvrtila.


Naglasio je kako se to “ne može postići izvana, ni Izborni zakon nije ključna poluga koja će nešto pomaknuti u BiH”.

On smatra da Dodik ovakvom situacijom podiže svoj rejting te će sad imati još veće opravdanje za ono što radi.“On sigurno neće podleći vanjskih interesima, bez obzira odakle oni dolaze”, rekao je stručnjak za sigurnost.

Na upit zašto je nabavka Bradleya bitna u strateškom i političkom smislu, Cvrtila je odgovorio da to treba promatrati u smislu razvoja vojske.

“Treba raspravljati o tome koliko smo nesposobni provesti procese takvog tipa. Sad Vlada odlučuje treba li nam to, a mi smo još 2017. rekli da nam treba. I tada su sigurno postojale informacije koje su se sad pojavile. Ne može vrh države raspravljati o tehničkim karakteristikama, to je netko drugi trebao napraviti. Mi raspravljamo treba li nam a2 ili a3, a ne znamo što stoji iz toga”, zaključio je Cvrtila.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI