CVRTILA O RUSKOJ TAKTICI NIJE BAŠ OPTMISTIČAN: ‘Nemaju snage osvojiti grad kroz ulične borbe, obrana će izdržati do kraja’

Screenshot: RTL

Geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila u RTL-u Danas komentirao je rusko napredovanje i opsadu ukrajinskog grada Mariupolja. “Teško je procijeniti dokad grad može izdržati, ali ono što smo ranije procjenjivali, to je ključna točka njihove strategije jer se Mariupolj nalazi na prostoru koji povezuje regiju Donbas i Krim”, istaknuo je Cvrtila pa nastavio:

“Njegovim osvajanjem Rusi kontroliraju Azovsko more. Pokušali su 2014. osvojiti Mariupolj, što nije uspjelo, a sada taj grad postaje važan. Ne samo da bude zatvoreno Azovsko more jer se iz njega može krenuti prema sjeveru kako bi se zaokružile ukrajinske snage koje su koncentrirane u istočnoj Ukrajini”, objasnio je.

Prema Cvrtili, “Rusi nemaju snage osvojiti grad kroz ulične borbe”. “Razaraju ga, ne mogu u potpunosti slomiti obranu. Ona će se držati do zadnjeg trenutka. Nije da se ide u uličnu borbu i da se ide zgradu po zgradu. Ruši se sve i tu je strategiju Rusija primjenjivala u Siriji”, izjavio je Cvrtila.

Smatra kako su Rusi željeli osvojiti Kijev, što se pokazalo kao teži zadatak. “Ukopavanje znači da će ostati na okruženju i po potrebi vršiti pritisak na grad ovisno kako će pregovori ići”, kazao je, potom prokomentiravši mogući sastanak predsjednika Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina.

“Zelenskij je pozivao na pregovore i prije invazije. Ministar vanjskih poslova Turske, koja se jako angažirala na približavanju stavova jedne i druge države, rekao je da su ostvarili približavanje u četiri točke.



Najteže je što Rusija traži da se Ukrajina odrekne Krima i odmetnutih republika, a Ukrajina na to teško može pristati u ovoj fazi rata. Ako će situacija ići na njihovu štetu, moguće da na to pristanu”, smatra Cvrtila.

“Pratimo ono što Ukrajina plasira prema Zapadu i dobro to rade. Rusija taj svoj propagandni stroj nije usmjerila prema Zapadu i Ukrajini koliko unutar Rusije”, mišljenja je Cvrtila, koji također smatra kako je podatak o 14 tisuća ubijenih ruskih vojnika pretjerana brojka.

“Te se brojke teško probijaju u javni prostor Rusije iako je Rusija počela priznavati gubitke. Na sredini bi bile žrtve u ratu”, dodao je. Za kraj je rekao kako rat mogu zaustaviti pregovori. “Ni jedna ni druga strana ne mogu ostvariti prednost pa da nakon toga druga strana počne popuštati u pregovorima.

Moglo bi se nešto dogoditi u Kremlju kako bi došlo do prevrata, ali to je jako mala vjerojatnost. No to je jedna opcija koja se uzima u obzir”, zaključio je Vlatko Cvrtila.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI