Dačić otkazao sudjelovanje na skupu u Zagrebu te sasuo nove salve uvreda za RH!

Srdjan Ilic/PIXSELL

Tekst zaključuje da "ni različita povijest ne treba biti prepreka međusobnim odnosima" te je "nužno potrebno usredotočiti se na pitanja od zajedničkog interesa"

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić otkazao je u ponedjeljak sudjelovanje na neformalnom skupu početkom ožujka u Zagrebu. Optužio je pritom Hrvatsku za nepoštivanje vrijednosti Europske unije i toleriranje pokušaja revizionizma ustaštva.

Dačića je na skup Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) 3. ožujka u u Zagrebu pozvao ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier s kojim se Dačić posljednjih dana verbalno “razračunava”.

>>> PREPUCAVANJA: Stier poručio da Srbi ‘kukaju’, a onda mu je Dačić sarkastično odgovorio!

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Stierovi istupi “odudaraju od temeljnih principa poštovanja dobrosusjedskih odnosa i promidžbe regionalne suradnje” te da “narušavaju dostignutu razinu povjerenja i razumijevanja temeljnih vrijednosti suradnje i poštovanja nacionalnog integriteta”. Zbog svega toga Dačić je odlučio otkazati sudjelovanje na sastanku u Zagrebu u ožujku, priopćili su iz Beograda.

“Deklarativno se (Hrvatska) zalaže za europsku integraciju regije i jačanje regionalne suradnje, a svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotne težnje i to moramo sa žaljenjem konstatirati”, stoji nadalje u priopćenju kojim se RH optužuje da se ponaša na način “suprotan temeljnim vrijednostima EU i postulatima na kojima je Unija sazdana”.



Srbijanski MVP navodi da je Srbija više puta pozivala hrvatske vlasti da se “distanciraju od pokušaja rehabilitiranja Nezavisne države Hrvatske koja je u povijesti ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina”, čije se čelnike  optužuje “za brojne zvjerske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, židovskog i romskog naroda”.

Priopćenje proziva Hrvatsku “ne samo za rehabilitiranje (kardinala blaženog Alojzija) Stepinca”, već i za uporabu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, za nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka i podizanje “spomenika ustaškom teroristu Barešiću”.

“U reagiranjima hrvatskih dužnosnika, prije svih ministra vanjskih i europskih poslova Davora Stiera, primjetan je kritički diskurs ne prema zvjerstvima koja su činjena tijekom NDH, već upravo nasuprot – prema legitimnim zahtjevima Srbije da se Hrvatska, kao članica EU, ogradi od takve prošlosti i sankcionira svaki pokušaj revizionizma ustaške politike”, ističe se u priopćenju srbijanskog MVP.

Tekst zaključuje da “ni različita povijest ne treba biti prepreka međusobnim odnosima” te je “nužno potrebno usredotočiti se na pitanja od zajedničkog interesa”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI