DAČIĆ PRIJETI HRVATSKOJ? ‘Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih pilota’

screenshot

“Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih pilota”, rekao je Ivica Dačić, vođa SPS-a i predsjednik srbijanskog parlamenta. On je u emisiji “Hit tvit” na TV Pinku rekao kako se Srbija godinama napada jer podiže optužnice i sudi za zločine počinjene na drugim teritorijima. Upozorio je kako se zaboravlja da je to u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

“Pitanje ratnih zločina, genocida i holokausta ne spada u teritorijalnu nadležnost”, istaknuo je.

Dodao je kako je u posljednjih 10 do 15 godina bilo pokušaja da se u okviru bivše Jugoslavije napravi dogovor oko optužnica, ali da to nije išlo.

“Razumijem da je Hrvatska pokrenula nešto protiv odgovornih za ratne zločine, ali to nisu učinili. U takvim uvjetima, Srbija ima puno pravo na tako nešto i očekujem od svakoga tko kaže da je pitanje ratnih zločina važno, pa i onih žrtava u Ukrajini, da imaju jednako suosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj”, naglasio je Dačić.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovakvim temama neprihvatljiv te poručio kako će Vlada štititi nacionalne interese, hrvatske vojnike, branitelje i zapovjednike.



Ministar pravosuđa i uprave Hrvatske Ivan Malenica istaknuo je kako nema službenih informacija o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je podnijelo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije (TZRZ) zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom “Oluje”.

Optužnica navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Prema navodima iz optužnice, u raketiranju je ubijeno 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je 24 osoba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI