DALIJA OREŠKOVIĆ OPLELA PO PRAVOSUĐU: ‘Hrvatska je jedna od najkorumpiranijih država članica Europske unije’

Screenshot/N1

“Hrvatska je trenutno jedna od najkorumpiranijih država članica Europske unije (EU), a neovisnost institucija i vladavina prava su takvi da danas ne bismo bili ni blizu EU-a”, rekla je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković na konferenciji za novinare održanoj u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Dodala je kako je Državno odvjetništvo (DORH) pod ozbiljnom sumnjom da je pod političkim pritiskom pokušalo zataškati tešku korupcijsku aferu jedne ministrice, koja očito ima posebnu premijerovu zaštitu, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je nekad bilo ključan faktor u prevenciji korupcije, donošenjem lošeg zakona u režiji HDZ-a pretvara se u tijelo koje će se baviti pukim administriranjem imovinskih kartica dužnosnika i ni sa čim važnijim od toga.

Podsjetila je da se 10. prosinca obilježava deseta godišnjica od potpisivanja Pristupnog ugovora za ulazak Hrvatske u EU.


Tog istog dana prije deset godina stigla je i vijest da je DORH podigao optužnicu protiv HDZ-a i Ive Sanadera, što ju je, kaže, potaknulo na osvrt na to gdje se Hrvatska nalazi deset godina poslije.

Danas se malo tko sjeća da je po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa iz 2011.godine Povjerenstvo moglo ulaziti u bankovne račune dužnosnika te izricati sankcije kojima dužnosnike poziva na podnošenje ostavke ili traži njihovu smjenu.No, malo tko zna, dodala je, da takav zakon nikada nije zaživio u praksi zbog ustavne tužbe koju je podnio Josip Leko prije nego što je postao jedan od sudaca Ustavnog suda.

“Treba nam borba protiv korupcije koja daje rezultate, nužno je ojačati neovisnost glavnog državnog odvjetnika”, rekla je Dalija Orešković.

Predlaže promjenu ustavne odredbe da mandat glavnog državnog odvjetnika traje četiri godine uz mogućnost reizbora, tako da se trajanje mandata produži na šest ili osam godina bez mogućnosti dobivanja drugog mandata.

Saborska zastupnica je naglasila kako bi trebalo uspostaviti nekoliko javnih registara, a najvažniji je registar svih poslovnih odnosa s tijelima javne vlasti, registar pune fiskalne transparentnosti, odnosno pune otvorenosti svih proračuna, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI