Dalija Orešković otkrila kako promišlja o kandidaturi na predsjedničkim izborima

screenshot

ako su ovaj vikend izbori za Europski parlament, niti predsjednički nisu predaleko. Hoće li Kolinda Grabar – Kitarović uspjeti osvojiti još jedan mandat ili će Hrvatska dobiti novoga predsjednika ili predsjednicu? Dalija Orešković, predsjednica stranke Start, Dalija Orešković, za N1 je komentirala mogućnost kandidature za predsjedničke izbore.

“Izrazito cijenim podršku koju sam dosad imala u javnosti, i vezano uz predsjedničke izbore, smatram da je dio moje odgovornosti da promišljam i o tim izborima.Konačnu odluku nisam donijela, mislim da će ona ovisiti o tome kako će se građani izjasniti o vrijednostima koje promovira Start na ovim europskim izborima”, rekla je Orešković, dodavši da je stranka trenutno fokusirana na dovršetak posla koji su započeli, misleći na europske izbore.

Prema rezultatima predizbornih anketa, Start neće osvojiti mandat u Europskom parlamentu. Orešković je ipak pojasnila kako nije stvar u tome ulazi li itko s liste Starta u Europski parlament ili ne, nego da se radi o tome koji će postotak birača dobiti na europskim izborima.

Ponovno je kritizirala predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

“Dužnost predsjednika države ipak ima svoju ulogu u političkom životu. Možda nema izravne izvršne ovlasti, ali itekako utječe na dinamiku političkih procesa i na vrijednosti koje se u javnom životu promoviraju, štite ili se napadaju. Mislim da je Kolinda Grabar Kitarović duboko degradirala dužnost predsjednika države i da svoje ovlasti nije izvršavala kao što je to Ustavom zamišljeno”, rekla je Orešković.



Dotaknula se i Zorana Milanovića, kojega se spominje kao najvjerojatnijeg protukandidata predsjednici Grabar Kitarović.

“Ne znam hoće li se on kandidirati, međutim, jasno je iz onoga što se može iščitati u medijima, da o svojoj kandidaturi Zoran Milanović vrlo ozbiljno razmišlja i da ju dobro priprema. Mi nismo u kontaktu koji bi značio nekakav dogovor ili uzajamnu podršku, bilo moju prema njemu ili obrnuto”, rekla je Orešković.

“Što se tiče njegove kandidature, postavlja se pitanje u kojoj mjeri je ona oporbena ili nije oporbena. Činjenica je da njegovi ljudi danas podržavaju Vladu Andreja Plenkovića, bilo kroz Tomislava Sauchu, koji je bio njegov predstojnik ureda, bilo kroz Milanku Opačić, koja je prešla u Klub Milana Bandića. Smatram da je zapravo ovoj lijevoj sceni potreban jedan kandidat koji će uvjerljivo zastupati oporbene vrijednosti”, rekla je Orešković.  dodala da njena kandidatura neće ovisiti o mogućoj kandidaturi Zorana Milanovića.

Komentirala je i svoj lošiji rezultat na anketama o predsjedničkim izborima. “Kao prvo, pojavili su se novi takmaci, koji su uzeli dio prostora. S druge strane, mislim da moje biračko tijelo nije sigurno sudjelujem li ja u tim izborima ili ne. Onog trena kad će se pozicija jasnije znati, onda će i biračko tijelo reagirati”, rekla je Orešković.

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa komentirala je i pojavljivanje Miroslava Škore kao potencijalnog predsjedničkog kandidata.

“Uopće me ne čudi da je Miroslav Škoro pronašao put do svoje publike za ovu državničku dužnost. Očito je da su naši građani, ili dio građana, funkciju predsjednika države doživjeli kroz zabavu i estradu. U tom slučaju Miroslav Škoro je u svakom slučaju bolji kandidat od Kolinde Grabar Kitarović”, rekla je za kraj Orešković još jednom oplevši po aktualnoj predsjednici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI