DALIJA OREŠKOVIĆ PORUČILA PLENKOVIĆU: ‘Tek kada se HDZ smijeni s vlasti, sustav borbe protiv korupcije osmišljavat ćemo od početka’

Screenshot/N1

“Čini mi se da ćemo o sustavu borbe protiv korupcije pričati još dan, dva koliko je potrebno vidjeti hoće li doći do smjene glavne državne odvjetnice. Na primjeru USKOK-a i DORH-a vidjeli smo da su to ‘porozne institucije’ jer su sklone ‘progledati kroz prste’ korumpiranim osobama”, rekla je saborska zastupnica Dalija Orešković na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Hrvatskom saboru.

Dodala je da kada se pogleda s kakvim se ministrima okružio Andrej Plenković, “može se zaključiti da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, za ovu vlast bilo sporno”.

“U javnosti su se čule teze kako zakon o sprječavanju sukoba interesa donosi nešto novo. Mali iskorak zapravo zaslužuje ismijavanje i ne donosi ništa novo. Ministar se pohvalio da novi zakon uključuje i nove funkcije. Po novom zakonu uvriježit će se naziv – imovinske kartice i to je ‘veliki iskorak’ u zakonu odnosno promjena samo terminologije”, ironično je rekla Dalija Orešković.


Govorila je o tome da je zakon povećao broj podnošenja imovinskih kartica pa će tako odsad svaki zastupnik jednom godišnje podnositi izvješće o svojoj imovinskoj kartici.

“U deset godina nismo napravili ni jedan iskorak, a sada će te imovinske kartice postati puka forma. Kada je riječ o ulozi Povjerenstva njihova moć je proizlazila iz savjesti javnog rada. Kako bi se taj posljednji tračak nade ukinulo, osmišljeno je da sada Povjerenstvo može isključiti javnost sa svoje sjednice pa čak ne treba ni poslati obavijest u javnost, ako je riječ o zaštiti nečijeg interesa”, istaknula je.Dodala je kako će u konačnici taj zakon biti usvojen takav kakav je. “Tek kada se HDZ smijeni s vlasti sustav borbe protiv korupcije, nažalost, ćemo morati osmišljavati od početka”, zaključila je Dalija Orešković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI