DALJNJE POSLJEDICE VLADINIH SOCIJALISTIČKIH MJERA: Nakon Ine i Tifon obustavlja prodaju premium goriva

Foto Facebook

Socijalističke mjere kontrole cijena goriva, naravno nisu prošle bez negativnih posljedica, kao ni svaka druga mjera kontra tržišnih zakona.

Umjesto da smanji trošarine ili PDV na kojima država na gorivu zarađuje više od samih distributera i proizvođača, Vlada se odlučila na uredbu o kontroli cijena.

Nakon što je prije nekoliko dana najveći lanac benzinskih pumpi, Ina objavio kako “neće biti u mogućnosti kontinuirano opskrbljivati maloprodajna mjesta premium gorivima”, sada je sličnu vijesti priopćio i Tifon.

Priopćenjem se oglasila tvrtka Tifon koja je poručila kako će svoja premium goriva prodavati do isteka zaliha, no da će opskrba ostalim gorivima biti neometana i kontinuirana.

“Nastavno na Uredbu Vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, obavještavamo kupce da će opskrba gorivima EVO Eurosuper 95, EVO Eurodiesel i Eurodiesel plavi biti kontinuirana i neometana, dok će se naša premium goriva, EVO Eurosuper 100+ Premium i EVO Eurodiesel Premium prodavati do isteka postojećih zaliha”, stoji u priopćenju Tifona.



Pojasnili su da EVO goriva sadrže aditive kojih ima više u onim s premium predznakom te da upravo iz tog razloga vladina Uredba ima negativan efekt te da na nepovoljno utječe na cjelokupno poslovanje”.

Podsjetimo, odlukom Vlade, cijene motornih benzina Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 limitirane su u visini od 11,10 kuna po litri, dok je za Eurodizel BS određena maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Iznesene cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu.

No, premijer Andrej Plenković ne vidi razloga za brigu te tvrdi kako “to nisu kompanije koje ne mogu izdržati teret na svojim maržama da bi to ugrozilo njihovo poslovanje”, pritom zaboravljajući kako država na gorivu zarađuje više od njih, a svojeg se dijela kolača odbija odreći.

U kontroli cijena ga je podrža i predsjednik RH te nekadašnji predsjednik pravne nasljednice Saveza komunista, Zoran Milanović.

No budući da je rijetkost da se aktualni premijer i predsjednik oko ičega slože, predsjednik je ipak rekao kako bi se distributerima gubitak kasnije trebao nekako nadoknaditi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI