‘DAN D’ ZA FRANCUSKU? Hoće li Macron zadržati većinu ili će početi razdoblje ‘tvrde kohabitacije’?

wikipedia

Došao je i taj dan – novi test za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. U njegovoj zemlji održavaju se parlamentarni izbori na kojima Macronovi saveznici žele zadržati većinu. No, sve ozbiljnije im prijeti nova lijeva koalicija.

Izbori za 577 zastupničkih mjesta u donjem domu Nacionalne skupštine odvijaju se u dva kruga, a izgled novog parlamenta bit će jasan tek nakon drugog kruga, tjedan dana poslije, 19. lipnja.

Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u travnju na kojima je Macron ponovno izabran. Svom je narodu obećao novu renesansu pošto je njegov prvi mandat bio obilježen prosvjedima, pandemijom Covida-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ako predsjednikov savez Zajedno zadrži većinu, on će moći nastaviti vladati kao i prije. Ne uspije li, to bi moglo dovesti do koalicije s drugim strankama na desnici i neželjene rekonstrukcije vlade.

Pobjeda lijeve koalicije, koju analitičari ne smatraju vjerojatnom, ali ni nemogućom, bila bi katastrofa za Macrona i probudila bi zloduh teške “kohabitacije”, kada su premijer i predsjednik različitih političkih orijentacija, koja je u prošlosti paralizirala francusku politiku.Ljevičar Jean-Luc Melenchon, bivši marksist, je vrlo ambiciozan i želi postati premijer i ugušiti Macronove planove za podizanje dobi za odlazak u mirovinu, premda bi predsjednik zadržao kontrolu nad vanjskom politikom.

Inflacija je i u Francuskoj kao i u ostalim zemljama. Cijene energije i hrane lete u nebo kao i drugdje u Europi.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se sve više približava Macronovoj koaliciji, premda bi izborni sustav u dva kruga i velik broj birača koji neće glasati, prema očekivanjima puno više od 50 posto, mogli ići na ruku predsjedniku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI