DAN KAD SE ZATRESLA HRVATSKA POLITIKA: Sanader šokantno podnio ostavku na funkciju premijera, a i danas se pamti potez Jadranke Kosor!

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Današnji dan u hrvatskoj povijesti osim što smo ušli u članstvo u EU 2013. godine je poznat po jednom punom šokantnijem i intrigantnijem događaju.

Tog je 1.srpnja 2009. godine tadašnji premijer Ivo Sanader stao pred novinare i podnio ostavku na mjesto premijera Vlade Republike Hrvatske. Ništa u hrvatskoj politici nakon toga nije bilo isto.

Bivši premijer je sve tom objavom na press konferenciji sve šokirao, jer obrazlažući tu odluku nije se moglo razaznati što je Ivu Sanadera nagnalo na tu odluku. Samo je kratko kazao da odlazi iz osobnih razloga.

On je svoje odradio

“Povlačim se iz politike jer je politika služenje narodu, a ne sebi. I da odmah preduhitrim sva moguća pitanja moram reći da hvala Bogu nisam bolestan i da, iako je bilo ponuda, nisam prihvatio ni jednu poziciju unutar institucija EU”, rekao je tada Sanader na odlasku sa premijerske funkcije pa je još i nadodao:



“Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, NATO-a, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo s pregovorima za tri mjeseca gotovi”, kazao je na svojoj zadnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima.

“Sada, na odlasku iz Banskih dvora, znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Europe i siguran sam da ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi, miru i blagostanju”, kazao je Saander i na samom kraju poručio:

“Vjerujte, moja odluka je dobro promišljena i nije ishitrena. Kao što sam rekao, ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da me drugi naslijede”, te je nakon toga bez dodatnih objašnjenja napustio obraćanje medijima i hrvatskoj javnosti.

Nova čelnica Vlade i HDZ-a postala Jadranka Kosor pa je napravila jedan zanimljiv potez

Sanadera je na mjestu predsjednika Vlade zamijenila Jadranka Kosor, koja je tad stala i na čelo stranke. Kosor i njeno imenovanje na premijersku funkciju tada je u Saboru podržalo ukupno 83 zastupnika.

Kosor je tkao preuzela tada dvije najveće funkcije u državi a Sanader je  na oproštaj press konferenciji ostavio mogućnost povratka u politiku.

No, u svojem naumu nije uspio, jer ga je Jadranka Kosor, iz HDZ-a izbacila.

Ona je predložila predsjedništvu HDZ-a da ga se isključi iz stranke, a čak 16 članova predsjedništva HDZ-a podržalo je taj  njen prijedlog.

Pokušaj bijega, optužnice i život u Remetincu

Nedugo nakon toga protiv Sanadera se podigla optužnica i on je krajem 2010 krenuo iz svog doma prema granično prijelazu Bregana kojeg je uspješno prešao te je  preko Slovenije pobjegao u Austriju.

Ukinut mu je zastupnički imunitet što je značilo da ga policija može uhititi, a ako ga ne nađu na kućnoj adresi za njim može biti izdana tjeralica, što se i učinilo. Inače, Sanaderu je imunitet skinut na Dan borbe protiv korupcije.

Tvrdio je d aide na ranije zakazan put i da će se odazvati hrvatskim vlastima no potom je produžio do Njemačke gdje je imao plan zrakoplovom krenuti prema SAD-u.

Ali nije mogao kupiti zrakoplovnu kartu zbog već izdane tjeralice. Na povratku iz Njemačke, gdje je pokušao kupiti kartu za Washington, uhićuje ga austrijska policija.

Podignute su protiv njega optužnice u više slučajeva te je većinu vremena proveo u Remetincu.

Sredinom studenog prošle godine, na zagrebačkom Županijskom sudu Ivo Sanader, Branka Pavošević i Mladen Barišić proglašeni su krivima u ponovljenom suđenju za aferu Fimi Medija, a tom je prilikom i njegova bivša stranka, HDZ, proglašena odgovornom.

Sanader je dobio ukupno osam godina zatvora, a prema nepravomoćnoj presudi njemu i obitelji treba se oduzeti stečena imovinska korist, dok je HDZ-u naloženo da mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna, a usput im se i oduzima 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI