DAN SJEĆANJA NA UBIJENE SRPSKE CIVILE U VARIVODAMA: Na komemoraciju dolaze Pupovac i predstavnici Vlade!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće i općina Kistanje organiziraju Dan sjećanja na srpske civile ubijene 27. kolovoza u selu Gošić i 28. rujna 1995. godine u selu Varivode.

“Vjerski obred, komemoracija i polaganje vijenaca održat će se u utorak 28. rujna s početkom u 11 sati u Varivodama. U 12.30 sati, kod spomen-obilježja u Gošiću, odat će se počast žrtvama”, priopćili su iz SNV-a.

Uz saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, na komemoraciji će sudjelovati i predstavnici Vlade RH, saborska zastupnica Anja Šimpraga te načelnici dalmatinskih općina, kao i predstavnici Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, “Masakr u Varivodama” bio je ratni zločin kojeg su počinili pripadnici Hrvatske vojske i hrvatske policije 28.9. 1995. godine u selu Varivode, kraj Kistanja, u Šibensko-kninskoj županiji za vrijeme rata. Ubijeno je devet srpskih civila, starijih osoba starosti između 60 i 85 godina, usprkos tome što je Operacija Oluja završila prije mjesec i pol na tom području i više nije bilo ratnih djelovanja.

Šestero bivših vojnika HV-a našlo se na sudu zbog zločina u selu, ali su oslobođeni zbog manjka dokaza. Ipak, 2012. je Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom zaključio da je vojska Hrvatske kriva za ubojstva te ih nazvala “činom terorizma”. Iduće je godine županijski sud u Kninu u presudi odredio da Vlada Republike Hrvatske mora isplatiti štetu obiteljima osoba koje su ubijene.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI