STOŽER OBJAVIO SJAJNE VIJESTI: Od sutra u ponoć ukida se većina epidemioloških mjera! Evo što će se događati oko nošenja maski

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavlja plan ublažavanja epidemioloških mjera.

“Epidemiološka slika je znatno povoljnija, posljedice bolesti više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav”, kazao je Božinović na samom početku.

COVID POTVRDE I MASKE

“Ukida se najveći dio mjera. Maske ostaju ta neke kategorije osobe, a nekima će se preporučiti nošenje maski. Maske će biti obavezne u zdravstvenom sustavu. I zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge za starije osobe.

Ukidaju se covid-potvrde u javnim službama, ukida se i ograničenje radnog vremena kafića, nošenje maski ostalo bi obavezno tamo gdje je veći broj ljudi u zatvorenom, konkretno u trgovinama i javnom prijevozu, no na radnim mjestima te u kinima i kazalištima bi to postala tek preporuka. Maske ne bi bile obavezne ni u školama te fakultetima, uključujući i hodnike.



Prelazak granice

U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja se dolazi.

Na snazi ostaje odluka o prelasku granice. Najvažnija promjena je da nema zabrane ulaska u RH. Osobe iz EU – njima ne treba covid potvrda za ulazak u RH.

Što se tiče osoba iz EU njima ne treba covid potvrda za ulazak u RH, a covid potvrda treba za ostale državljane. Kako je Božinović naglasio odluke stupaju na snagu 9. travnja u ponoć.

Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i korisnike u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i skrbi, kao i za posjetitelje”, rekao je Božinović.

Dodao je što se tiče covid-potvrda na nacionalnoj razini mogu se koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluke nadležni ministri za sektore zdravstva i socijale”.

 

“Došao je i taj dan i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja koji obilježavamo 7. travnja svake godine”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI