Đapić odbrusio američkom veleposlaniku, a ima poruku i za predsjednicu

screenshot, youtube

Lider političke opcije Desno Anto Đapić zanimljivim se pismom obratio Robertu Kohorstu. Đapićevo opširno pismo u potpunosti objavljujemo.

Gospodine veleposlaniče Sjedinjenih Američkih Država,

Vaša ekselencijo

Gospodine Robert Kohorst

Krajnje smo neugodno iznenađeni Vašom javnom reakcijom povodom političkih rasprava o iznimno važnom vrijednosnom pitanju u Hrvatskoj. Utoliko više, jer dolazite iz zemlje i predstavljate zemlju u kojoj bi zbog ovakve reakcije i izravnoga osporavanja slobode misli i izražavanja bili trenutno smijenjeni sa svake dužnosti, a vrlo vjerojatno Vam slična reakcija ne bi ni pala na pamet. Grubo ste prekršili Prvi amandman Ustava SAD-a, a to što to radite u tuđoj zemlji i tuđem narodu, ne umanjuje značaj te nevjerojatne pogrješke, nego ga itekako pojačava. Time izravno pokazujete da ne poštujete hrvatski narod i ne želite iste vrijednosne standarde primjenjivati na Vaš američki narod i na moj hrvatski narod. To je, uz činjenicu da je to kršenje elementarne diplomatske pristojnosti, duboko uvredljivo.



Ne možete Vi arbitrirati o tome što je  današnje hrvatsko moderno društvo, niti je bilo tko izvan hrvatskog naroda pozvan na to. Kako nam kroz stoljeća ni Vi, ni bilo tko drugi, nije poklonio našu slobodu, niti sačuvao naše vrjednote, tako nam nećete ni arbitrirati, koliko god bili predstavnik velike i snažne države, odnosno velikoga i nama prijateljskoga naroda. U svemu mora biti granica, na tome jedino može počivati prijateljstvo i savezništvo, a svaki iskorak izvan tih granica sobom nosi nepovjerenje i ostavlja silne pukotine u svakom partnerstvu i savezništvu.

Naši vojnici, djevojke i mladići zajedno s Vašima diljem svijeta u ovome trenutku, od Baltika i granica s Rusijom,preko Afganistana i drugih svjetskih žarišta, koje hrvatski narod nije ničim, ni izazvao ni potaknuo, a jesu Vaše prethodne administracije, naročito administracija predsjednika Obame, koja se upravo služila arbitriranjem kakvo Vi pokušavate primjenjivati u Hrvatskoj, izazivajući tako nesagledive krize i nesreće narodima svijeta, zbog kojih svi danas trpimo, vjeruju da štiteći mir narodima svijeta, štite svoj dom i domovinu. Oni su Vaša ekselencijo za svoj Dom i domovinu spremni i umrijeti. To znači naš pozdrav – Za dom spremni.

Osuđujući taj pozdrav, Vi osuđujete njihovu spremnost, njihovu moralnu i emotivnu opredijeljenost i identifikaciju, i iskazujete im razlog za sumnju u vaše savezništvo i prijateljstvo. U takvim okolnostima nitko se ne može boriti i izboriti za svoje ideale, niti se u takvim okolnostima može stajati na crti koja odlučuje o životu i smrti.

Nemojte to raditi.

Ulazite u opasan teren, svrstavate se na stranu svega što je posve suprotno svim američkim idealima, Vašoj američkoj slici u suvremenom svijetu, koja je usprkos mnogim usponima i padovima zbog Vašega političkog taktiziranja tijekom oslobodilačkoga domovinskog rata, pa i do danas kad je sudbina hrvatskoga naroda u BiH u pitanju, i dalje prevladavajuća u hrvatskom narodu, i bilo bi dobro i razumno –čuvati i jačati tu sliku. I jačati niti savezništva s hrvatskim narodom, jer administracije dolaze i prolaze, narod ostaje i opstat će za vijeke. Ne igrajte na gubitnike koji u Hrvatskoj pokušavaju medijskim i političkim, te državnim nasiljem kriminalizirati identitet hrvatskoga naroda.

Ovakvim postupcima jako narušavate povjerenje hrvatskog naroda.

Ne pada mi na pamet dokazivati Vam ili bilo kome drugome, što za hrvatskog čovjeka znači taj pozdrav.

To bi bilo neponosno, nečasno, provincijalno i neslobodno.

Mi odlučujemo o tome što je to za nas moderno društvo, što su njegove vrijednosti.

Samo mi.

A koliko pratimo, to je i težišna politika Vašega predsjednika gospodina Trumpa, zbog koje upravo oni kojima pokušavate biti oslonac osuđujući „Za dom spremni“, još od izborne kampanje u Americi, vode histeričnu kampanju protiv njega predstavljajući ga kao čudovište u Hrvatskoj. Kako je moguće da to ne vidite?

Čije ste onda stavove Vi iznijeli?

Gospodine veleposlaniče Kohorst, iako nam u vrijednosnim pitanjima ne treba ničija pomoć, pogotovo ako ju sami ne tražimo, zbog utjecaja i realne moći Vaše zemlje i države, imali biste možda i legitimitet iskoračiti iz diplomatskih standarda, pa i pokušati se izjasniti o unutarnjo-političkim pitanjima u Hrvatskoj, da ste u bilo kojoj prilici kao predstavnik slobodarske nacije i države, primjenjujući univerzalne standarde razlikovanja dobra i zla, primjenjujući nužne kriterije nagrade i kazne u suvremenom svijetu, bilo kada  javno izrekli nužnost da Srbija mora snositi punu odgovornost za agresiju na Hrvatsku, da ste se Vi i Vaše kolege očitovali o sramnom političkom pritisku na hrvatski narod u BiH zauzimajući se za pripadajući suverenitet našega naroda, te zauzeli za principijelno riješavanje tih problema, za koje rješavanje je Vaša zemlja kao najvažniji stup međunarodne zajednice pozvana utjecati i djelovati.

No o tome i tim pitanjima šutite.

Konačno, niste pomogli predsjednici Kolindi Grabar Kitarovič s ovim, ako Vam je to bila namjera. Ne treba nju nitko braniti, niti štititi pred i od hrvatskoga naroda, ni kad dobro radi ni kad griješi. Mi joj nismo neprijatelji, a ovakvim postupcima, samo potvrđujete učestale neizravne stereotipe da je i ona i kompletan državni vrh pod presudnim utejcajima velikih sila, pa i Vaše države, čime ih udaljavate od jedinoga izvornoga suverena- hrvatskoga naroda i izrugujete temeljno načelo slobode i demokracije.

Uz to, tako slabite svoj legitimni interes, oslonac u Hrvatskoj.

To što radite je jako pogrešna računica, jako pogrješan iskorak i namjera.

Jer, kako sam rekao, državno-politički poredak koji pokušava svim silama kriminalizirati same  temelje nacionalne slobode i od nacionalne slobode stvoriti surogat po mjeri silnica i sila koje smo pobjedili i demokratskom voljom i vojno, jako je labilan, nestabilan i nikome, a pogotovo ozbiljnoj državi ne može biti pouzdan saveznik. Tko nije saveznik svome narodu, ne može biti nikome. Vama saveznik može biti samo hrvatski narod, a ovim što radite ga odbijate od sebe i jako slabite temelje toga savezništva.

Nemojte to raditi.

Ovo je Hrvatska, Vi ste u njoj dobrodošao gost i prijatelj, pa čuvajte to prijateljstvo izbjegavajući ovakve ispade.

Anto Đapić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI