Đapić: ‘Pravi odgovor na provokacije Beograda je snažna podrška jačanju kosovske vojske’

screenshot

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u utorak je najoštrije osudilo najnoviju izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, u kojoj je on komentirao govor premijera Andrej Plenkovića na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, ocijenivši da takve Dačićeve izjave predstavljaju izvrtanje povijesti i negiranje činjenica čime se otežava istinska pomirba.

Dačić je za beogradske Večernje novosti nazvao “bestidnom” izjavu premijera Plenkovića na božićnom domjenku u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. “Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz ‘Oluje'”, rekao je Dačić.

U svom priopćenju MVEP navodi da se tom izjavom Dačića “na krajnje neprihvatljiv način proziva predsjednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirbe”, nastavljaju “zlonamjerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj, koje najoštrije osuđujemo”.

No što o tome misli čelnik političke stranke DESNO, a nekoć dugogodišnji predsjednik Hrvatske stranke prave, Anto Đapić, koji vrlo pozorno promatra i analizira stalno napete odnose Hrvatske i Srbije?

”Nama nisu problem Dačićeve izjave, jer one su očekivane i bilo bi iznenađujuće da su drugačije. Kao Vučićev trbuhozborac samo pokazuje kako se srpska politika nije promijenila ni za milimetar i smatraju da takvom političkom strategijom štite interese srpskog naroda u cjelini. Ali, za razliku od srpske politike pogledajmo kako se mi ponašamo. Ministarstvo vanjskih poslova pokušava argumentima polemizirati s Dačićem, odnosno, Vučićem, što, zapravo, nema smisla”, ističe za portal Direktno Anto Đapić.



Plenković je nasjeo na nametnutu Pupovčevu sintagmu pomirbe, što je kukavičje jaje

”To priopćenje je tek tehnička obveza reagiranja ministarstva, a pravi bi odgovor bio dati do znanja Srbiji kako takvim odnosom prema Hrvatskoj nikada neće ući u Europsku uniju dok smo mi u njoj. Još bolji odgovor bila bi jača potpora Hrvatske u političkom, gospodarskom i svakom drugom smislu Republici Kosovo, snažnoj pomoći oko formiranja obuke, tehnologije i logistike kosovske vojske. Podržavamo Kosovo kao prijateljsku državu i narod koji je u velikoj mjeri sudjelovao u obrani hrvatske države. To bi bio proaktivan potez hrvatske politike u regiji i naš odgovor Srbiji, kao i Dačiću, jer njega argumenti ne zanimaju”, smatra Đapić.

I nastavlja dalje:

”Dačiću treba dati do znanja da je koncept opravdavanja ‘Oluje’ pogrešan, jer, kada se govori o njoj, kao i o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, polazna osnova treba biti sljedeća: Srbi su u Hrvatskoj dignuli ruku s mačem na hrvatski narod, kao i na sve one kojima je Hrvatska domovina, ali su hrvatskim mačem i pokoreni i trebali bi prestati kmečati. Jer, rat u Hrvatskoj pokrenuli su oni, a ne mi, Hrvati. Zbog toga ubuduće nikakva argumentacija o tim događajima u polemici sa Srbijom nije potrebna!”.

Đapić se osvrnuo i na posljednje događaje te komentirao izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o potrebi pomirbe između Hrvata i Srba.

”Vrlo je opasno koristiti pogrešne termine na mjestima kao što je okupljanje u Srpskom narodnom vijeću na pravoslavni Badnjak, a pri tome mislim na termin ‘pomirba’, koji je premijer stavio u kontekst potrebe raščišćavanja istine oko naših odnosa, jer se ista sintagma lako može dovesti u kontekst građanskog rata. Tu sintagmu ‘pomirba’ Milorad Pupovac zlorabi i govori o potrebi ‘izlaska iz živog blata hrvatsko-srpskih odnosa’, a to je kukavičje jaje. Ne postoji ‘živo blato’ u hrvatsko-srpskim odnosima, nego je postojala stalna pretenzija velikosrpske politike prema hrvatskom teritoriju i bogatstvu, ali je ta priča Domovinskim ratom završena”, kaže Đapić.

Uvjerenja je da je pred nama ”razdoblje stvaranja države u kojoj će državljani Hrvatske biti politički Hrvati, u kojoj ničija etnička, ni vjerska pripadnost neće moći značiti niti elitizam, niti getoizam. Što prije to Pupovac shvati, to će biti bolje i za etničke Srbe u Hrvatskoj, koji će prije, ili kasnije postati politički Hrvati”.

Vrijeme je za Hrvatsku pravoslavnu crkvu

I kao zaključak, Đapić upućuje i pitanje hrvatskoj Vladi.

”Budući da svi premijeri, još od doba Ive Sanadera odlaze na pravoslavni Badnjak u goste SNV-u i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kada će se omogućiti registracija Hrvatske pravoslavne crkve, u kojoj bi hrvatski pravoslavci, kojih je po posljednjem popisu više od 17.000, mogli ostvarivati svoju vjersku ravnopravnost s ostalim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj? Smatram da je već odavno vrijeme za HPC!”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI