DAVORKO VIDOVIĆ TVRDI DA ĆE OPORBA TRAŽITI LEX INA: `Mađari bi bili manjinski partner, a to ne bi trebao biti problem´

screenshot/N1

Predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora, Davorko Vidović, za N1 osvrnuo se na “pljačku stoljeća”, u kojoj je INA oštećena za milijardu kuna.

Vidović je izjavio da “smo svakako svjesni da je situacija takva da zahtjeva ozbiljan odgovor svih političkih aktera. Ne samo progresivne oporbe, već je potrebno da se okupi šira oporba bez ideoloških ograda”.

Ovo je najveća financijska pljačka koja se dogodila u vrlo kratkom vremenu. Riječ je i o posljedici načina upravljanja i vođenja ove zemlje,” dodao je.

Nadalje, Vidović je naglasio da INA nije bilo kakvo poduzeće, već je riječ o strateški važnoj kompaniji. Također je istaknuo da je već četvrti dan otkad se afera otkrila, a vlada i dalje ne reagira, te se pita što je s novcem na računu umirovljenika.

Zatim je potpredsjednik Sabora oprezno ukazao na to da “je možda netko upozorio da je pljačka provaljena”. Rekao je kako oporba mora iskoristiti sve što ima na raspolaganju te da su podnijeli zahtjev da se u Saboru raspravalja o ovoj temi, što je odbijeno.



“Zašto je to odbijeno?” uputio je Vidović predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću. Zatim je kazao da “smo mogli pozvati i predsjednika Milanovića, koji također ima mogućnost sazivanja sjednice Sabora. Ovo i jest tema u kojoj bi predsjednik mogao prepoznati svoju važnost u ovakvim situacijama.

Upozorio je da je ovo  “dio jedne puno ozbiljnije priče, koja ima svoje sustavno porijeklo i perpetuira se 30 godina; imamo način upravljanja koji je koruptivan i pogoduje ovakvim situacijama”.

Ustvrdio je da “se ovdje na isti režimski način upravlja kao u bivšoj Jugoslaviji, isto su partije kadrovirale i postavljale ljude i vodeća poduzeća”.

Zatim je spomenuo mogućnost da Hrvatska ide s Lex INA-om, ali da niti to nije samo po sebi dovoljno jer “Mi Hrvati smo pokazali sposobnost da opljačkamo vlastitu zemlju”.

“HDZ je preuzeo vlast, te koruptivnim načinom prepustili upravljanje stranoj državi s vlastitim energetskim interesima,” zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI