Dayton je donesen kao privremeno rješenje i u potpunosti nije nikad zaživio kako je možda treba

Najvažnije je da je Daytonski sporazum četvrt stoljeća uspostavio mir i da nije bilo incidenata koji bi potkopavali taj sporazum. S druge strane, ako gledamo kako država danas funkcionira, naravno da nitko ne bi mogao biti previše zadovoljan, prije svega ne građani BiH, rekao je politički analitičar Denis Avdagić. 

Na temu emisije Kakva je budućnost Bosne i Hercegovine 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u toj zemlji, Avdagić je govorio o kompliciranom ustroju BiH rekavši da je to donijelo mir, ali da to danas komplicira funkcioniranje države. Smatra da je potrebni reformirati Daytonski sporazum, jer je on bio rješenje za zaustavljanje rata, ali i ne za dugoročnu perspektivu građana.

Tomislav Sokol, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove rekao je da što se tiče samog Daytona kako on doista u mnogim stvarima nije zadovoljavajuće rješenje.

“Ovakvo Ustavno rješenje kakvo je bilo predviđeno Washingtonskim i Daytonskim sporazumima nije ono što imamo danas. Ono se itekako mijenjalo kroz vrijeme, a pogotovo u smislu obespravljivanja Hrvata na razini Federacije BiH. Ono što je danas nije izvorni Dayton koji je pružao puno veću mogućnost institucionalne zaštite Hrvata sprječavanje majoriziranja, ono što je danas”, rekao je Sokol.

Kad je riječ o složenosti države i priči kako bi građansko rješenje dovelo do pojednostavljenja funkcioniranja države rekao je da se s time ne slaže i tu istaknuo primjer Belgije koja je također na konsocijacijskom modelu.



Sokol smatra je da je ključno da se riješi problem majorizacije hrvatskog naroda i poštuju odluke Ustavnog suda.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković rekao je da kada se govori o BiH Daytonski sporazum prije svega mirovni sporazum. Vrlo je izazovno imati mirovni sporazum kao Ustav jedne potpuno funkcionirajuće države. On je u vremenu donošenja ispunio zadaću i zaustavio rat, a je li BiH potpuno funkcionalna država to je drugo pitanje, rekao je Hajduković.

Slaže se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je rekao da bi se Dayton izmijenio da bi bilo dobro da to dođe iznutra.

“To bi bilo jako dobro u idealnim uvjetima, ali ja ne vidim takav konsenzus. Dijelu političke elite odgovara takva situacija. Dayton je donesen kao privremeno rješenje i u potpunosti nije nikad zaživio kako je možda treba”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI