Debakl Komšićevog ‘službenog posjeta’ Zagrebu: Uspio ručati s Mesićem

screenshot

Nametnuti član BiH Predsjedništva Željko Komšić nalazi se u Zagrebu, u utorak je potvrdio glavni tajnik njegove stranke Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić i ustvrdio da je riječ o “službenom posjetu” iako Komšić još nije službeno preuzeo dužnost.

“Gospodin Komšić u službenom je posjetu Zagrebu. Ne mogu vam otkriti pojedinosti”, rekao je Miletić, piše Večernji list.

Dodao je kako će uskoro u javnosti biti jasnije što Komšić radi u Zagrebu. “Neke stvari ćete vidjeti u medijima, neke nećete. Nakon inauguracije sve će vam biti jasno. Ništa nije tajno, ali vam sada ne mogu otkriti pojedinosti”, rekao je Miletić.

Po njegovim riječima, Komšić je u misiji “popravljanja odnosa” dviju država.  “Idemo k tome da normaliziramo odnose Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom”, kazao je glavni tajnik DF-a. Osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nitko iz hrvatskog državnog vrha nije u Zagrebu.

Premijer je u Kini, predsjednik Sabora u Dubrovniku, gdje je i ministrica vanjskih poslova. Kako doznaje Dnevnik Nove TV od glasnogovornice bivšeg predsjednika Stipe Mesića, Komšić i on ručali su danas zajedno. Navodno je susret za ručkom bio kratak.



Podsjetimo, Željko Komšić pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da nakon uspostave novog saziva Predsjedništva BiH dođu u službeni posjet kako bi ih upozorio da bi provedba presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, kojom bi se zabranio izbor izaslanika iz svake županije u nacionalno koncipirani Dom naroda, vodila kršenju presude Europskog suda za ljudska prava, a koju Hrvatska u institucijama EU podupire.

Komšić bi trebao 20. ovoga mjeseca položiti prisegu i ponovno postati član državnoga vrha s još dvojicom kolega, bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i srpskim Miloradom Dodikom. Željko Komšić izabran je nedavno za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka zbog čega su oštro reagirale brojne institucije i političke stranke Hrvata u BiH te predstavnici Katoličke Crkve u toj zemlji tvrdeći da se radi o preglasavanju.

Službeni posjeti dogovaraju se barem tjedan dana unaprijed

U Veleposlanstvu BiH u Hrvatskoj poručuju kako se Komšić ne može nalaziti u službenom posjetu jer još nije službeno postao član Predsjedništva BiH s obzirom na to da inauguracija još nije održana. “Postoji i procedura koja se mora odraditi u slučajevima službenih posjeta. Ministarstvo vanjskih poslova BiH prvo obavještava veleposlanstvo BiH u Zagrebu koje onda obavještava hrvatsko Ministarstvo, Ured predsjednice i policiju. Službeni posjeti se dogovaraju barem tjedan dana unaprijed i ne mogu se dogoditi ad hoc”, poručuju iz veleposlanstva, javlja Dnevnik.hr.  Iz Ureda predsjednice poručili su da službeni zahtjev nisu primili.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI