DEKANIĆ O PLINSKOJ KRIZI: ‘Što će biti s cijenama plina treba pitati babu Vangu’

“Fosilni energenti jesu ili će postati stvar prošlosti mada se ponovno koriste u doba sadašnje energetske krize”, zaključio je dr sc. Igor Dekanić, energetski stručnjak na panel diskusiji pod nazivom “Europa bez plina: kako će EU osigurati energetsku stabilnost?”, održanoj u sklopu konferencije Eurotransformacija.

Govoreći o tim starim oblicima energije, istaknuo je kako će se vjerojatno u Saudijskoj Arabiji vječno prerađivati nafta.
“Hrvatska je u drugačijoj situaciji, a ova energetska kriza može pridonijeti razvitku geotermalne energije kao i ostalih oblika obnovljivih izvora energije. Ova kriza je i prilika za Hrvatsku za izgradnju proizvodne energije”, naglasio je Dekanić.
Prema njegovim riječima, današnja energetska kriza podsjeća na naftnu krizu iz 70-tih godina.
Energetski stručnjak se zapitao koji su uzroci energetske krize? Odmah je odgovorio kako su to: smanjenje potražnje za energijom u pandemiji koronavirusa, zatim manje ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i plina, povećanje potražnje energenata te zamah trgovanja na robnim burzama.
“Svijet je počeo razmišljati u starim ekonomskim kategorijama odnosno u vezi profita”, rekao je energetski stručnjak.
Spomenuo je kako je žestoki otpor ukrajinske vojske produljio energetsku krizu. Zaključio je da će ta kriza trajati dok god traje rat u Ukrajini, a promijenit će se geopolitička situacija.
Na upit o tome do kada će rasti cijene, Dekanić je odgovorio kako za to treba “pitati bugarsku proročicu babu Vangu”, da će cijene biti takve dok se svi ne “sjednu za stol”.
Na panelu se govorilo i o novom porezu na ekstraprofit ili kako se o tome govori u EU na “nešto što je palo s neba”.
Član uprave INA-e Marin Zovko je rekao kako će se tim porezom svim subjektima na koji se bude odnosio “poremetiti financijska pozicija”.
Ujedno je demantirao napise u medijima o gubicima te naglasio kako su oni “desetak puta manji”.
S druge pak strane, porez na ekstraprofit pozdravio je Zvonimir Šibalić, savjetnik Uprave PPD-a.
Dodao je kako PPD godišnje u Hrvatskoj osigurava milijardu do milijardu i pol kubika plina.
“Što se tiče politike opskrbe plinom za sljedeću godinu, poprilično smo sigurni kako će biti dovoljno plina”, istaknuo je Šibalić.
O terminalu LNG govorila je Danijela Šimović iz LNG Hrvatska. Rekla je kako je terminal u funkciji, a osim povećane potražnje povećava se i ponuda.
Naglasila je kako je ove godine, plin nabavljen iz SAD-a, afričkih zemalja i Katara.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI