DELTA SOJ NAJVEĆA PRIJETNJA GOSPODARSTVU: Širenje zaraze osporava oporavak svjetske ekonomije

Goran Ferbezar/PIXSELL

Širenje delta soja koronavirusa i nove restriktivne mjere sprječavaju ulagače da odu u rizičnije investicije čime vrijednost dolara raste drugi tjedan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, prošlog tjedna ojačao 0,2 posto, na 92,87 bodova.

Dolar je prema japanskoj valuti porastao 0,45 posto, na 110,55 jena, a ojačao je i u odnosu na europsku, za 0,3 posto, pa je cijena eura pala na 1,1775 dolara.

Polovicom tjedna indeks dolara dosegnuo je 93,19 bodova, najvišu razinu u tri i pol mjeseca jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što je posljedica ubrzanog širenja iznimno zaraznog delta soja.

To vodi do novih restriktivnih mjera, a potom i usporavanje oporavka gospodarstava. Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švicarski franak i japanski jen.



“Tržišta su se ponovo fokusirala na pandemiju jer vlade zbog delta varijante ponovo uvode mjere kako bi suzbile virus”, pišu analitičari Bank of America u bilješci klijentima.

Ipak zbog dobrih financijskih rezultata američkih kompanija ulagači su se ipak smirili i prestali toliko bojati da će daljnje širenje delta varijante uzrokovati usporavanje oporavka svjetskog gospodarstva.

Ulagači su prošlog tjedna s pažnjom pratili i redovnu sjednicu čelnika Europske središnje banke (ECB) koji su u četvrtak signalizirali da planiraju zadržati kamatne stope na rekordno niskim razinama dulje nego što su dosad namjeravali. Istaknuli su da su spremni tolerirati i razdoblja snažnijeg rasta cijena kako bi sačuvali povoljne uvjete financiranja u eurozoni.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde upozorila je i da bi novi val pandemije mogao ugroziti gospodarski oporavak u eurozoni.

Većina analitičara smatra da će poticajna politika ECB-a pritisnuti euro, za razliku od onih u TD Securitiesu koji procjenjuju da bi ga u kratkom roku mogla podići na 1,1850 dolara.

“One koji su očekivali naglašeniji signal o poticajnoj monetarnoj politici donekle je razočaralo što su izostali nagovještaji novih poteza”, tumače u TD Securitiesu.

Pozornost se sada okreće sjednici američke središnje banke idućega tjedna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI