DETALJI NAPADA LUKOM I STRIJELOM: Ubijeno petero ljudi, a napadač je prešao na islam

Foto: AFP/Wochit

U stravičnom napadu u norveškom gradu Kongsbergu ubijeno je petero i ranjeno dvoje ljudi, a iza svega stoji 37-godišnjak s lukom i strijelom.

Iako se još istražuju motivi napada, doznaje se da je počinitelj prešao na islam.

“Surađuje s policijom i dao je svoj iskaz o cijelom slučaju”, ispričao je odvjetnik Fredrik Neumann koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.


Odvjetnik nije htio reći kako se ovaj izjasnio na ispitivanju, ali je dodao da je uzdrman cijelom situacijom. Kaže da će ga danas zadržati u pritvoru i da se očekuju nova ispitivanja, ali da još nije utvrđeno kad.

Prema riječima odvjetnika, napadačeva majka je Dankinja, ali tvrdi kako nije siguran je li i koliko dugo živio u Danskoj. Zbog nametnute političke korektnosti i trenda prikrivanja posljedica masovne imigracije, porijeklo napadača se vjerojatno krije.Načelnik policije Øyvind Aas noćas je još jednom dao izjavu u kojoj je govorio o vremenu od prve dojave o napadu, do uhićenja pola sata kasnije u 18.47. Kaže da je to vrijeme bilo puno zbunjujućih detalja i da se napadač kretao po velikom prostoru te da je u jednom trenutku pobjegao policiji. Ispalili su i hice upozorenja prije nego su ga ulovili.

Dvoje ljudi koji su ranjeni su na intenzivnoj njezi u bolnici, ali njihove ozljede najvjerojatnije nisu opasne po život. Jedan od ranjenih je policajac koji je bio izvan službe u to vrijeme. On je bio u jednom od dućana kad je ranjen.

“Prerano je govoriti o motivima ovog napada. Prirodno je i istraživati je li ovo bio čin terorizma”, rekao je Aas.

Iz policije su rekli i kako ima nekoliko poprišta koja su morali ograditi te se radi o velikom području, zbog čega će cijelo forenzičko istraživanje potrajati. Aas je rekao noćas kako im je cilj obaviti to što prije, da mogu otvoriti taj dio grada za građane, ali da moli za razumijevanje tijekom istrage.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI