DETALJI POPISA STANOVNIŠTVA: Jedna osoba može popisati sve članove kućanstva, šifru kasnije treba dati popisivaču

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva na konferenciji za novinare govorili su o prvom digitalnom popisu stanovništva koje počinje u ponedjeljak. Prva faza popisivanja traje od 13. do 26. rujna, a u njoj se građani sami mogu popisati preko sustava e-građani.

”Najsloženije je statističko istraživanje. Obuhvatit će tri segmenta, stanovništvo, kućanstva i stanove. Cilj je utvrditi podatke o broju stanovnika, ekonomskim i demografskim obilježjima stanovništva i kućanstava. Provodi se na dva načina, a građani će moći sami birati način na koji se žele popisati. Prva faza je digitalna, tj samopopisivanje”, kazala je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Druga faza traje od 27. rujna do 17. listopada i riječ je o terenskom popisivanju koje će odrađivati oko 8000 terenskih ispitivača. Oni će od onih kojih su se samopopisali putem e-građana preuzeti kontrolnu šifru, a sami će popisati one koji to nisu učinili putem računa.


”Ako ne budu popisane sve jedinice do 17. listopada, produžit će se rok do 29. listopada”, kazala je Brković.

Podsjetila je da putem platforme e-građani jedna osoba može popisati sve članove u kućanstvu.”Platforma automatski prepoznaje osobu koja se prijavila u sustav i postavlja ju kao referentnu. Ona daje sve podatke i preuzima kontrolnu šifru koju kasnije daje terenskom popisivaču”, objasnila je Brković. Podsjetila je da i u onim kućanstvima u kojima se članove popisati popisivač, jedna osoba daje podatka za sve članove obitelji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI