Deutsche Welle: Del Ponte u Siriji pokazala naivnost i nesavjesnost

wikipedia

Del Ponte je pokazala političku kratkovidnost kada se obrušila na Rusiju zbog potpore Asadovu režimu u Siriji, iako je riječ opravdanoj kritici, jer je propustila i jednom riječju spomenuti SAD i druge zapadne sile zbog njihove potpore islamističkim pobunjeničkim skupina

Komentator Deutsche Welle (DW) Andreas Zumach pozabavio se slučajem bivše glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte koja je iznenada napustila UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji, tročlanu komisiju koja istražuje ratne zločine u toj zemlji od 2012 godine.

Komentator navodi da je frustracija oko Sirije, koju je iskazala Del Ponte, razumljiva ali da njena ostavka nije. Prema njegovom mišljenju objašnjenje koje je ponudila Del Ponte napuštajući Istražno povjerenstvo UN-a o Siriji je ne samo manjkavo, nego i politički kratkovidno i zapanjujuće naivno.  

Autor navodi da Del Pontina ostavka može biti vjerodostojna s jedne strane jer su nastojanja njena Istražnog povjerenstva da se Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) prebaci odgovornost za istrage o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima tijekom rata u Siriji nalazili na nerazumijevanje u Vijeću sigurnosti UN-a. Međutim Vijeće sigurnosti je blokirano po pitanju Sirije jer stalne članice SAD, Francuska i Velika Britanija s jedne, a Rusija i Kina s druge strane zauzimaju potpuno suprotstavljena stajališta o tom konfliktu.

Zbog toga bi bilo nepravedno optužiti Istražno povjerenstvo o Siriji za nedjelotvornost zbog pat pozicije u Vijeću sigurnosti, posebno ako se uzmu u obzir ograničenja s kojima se susreću u radu.

Nadalje „Del Ponte je pokazala političku kratkovidnost kada se obrušila na Rusiju zbog potpore Asadovu režimu u Siriji, iako je riječ opravdanoj kritici, jer je propustila i jednom riječju spomenuti SAD i druge zapadne sile zbog njihove potpore islamističkim pobunjeničkim skupina u tom ratu kao i podršku terorističkim organizacija poput Islamske države i lokalne Al Kaide od strane nekih države iz te regije poput Saudijske Arabije.“



 Prema vlastitom priznanju Del Ponte je bilo potrebno šest godina da dođe do toga zaključka.

Takvo zapanjujuće priznanje koje dolazi od odvjetnice koja je bila glavna tužiteljica na dva UN-ova posebna suda za ratne zločine i glavna državna tužiteljica kod kuće u Švicarskoj te je provela godine na drugim raznim najvišim svjetskim pravosudnim pozicijama upućuje na naivnost i nesvajesnost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI