DIJANA ZADRAVEC EKSKLUZIVNO I OTVORENO ZA DNEVNO: Moja istina o odlasku radiologa iz Vinogradske bolnice

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Liječnici masovno napuštaju Kliniku za tumore zbog Dijane Zadravec’, naslov je to koji je preplavio hrvatsku medijsku scenu, a u tekstu pod tim naslovom problematizira se otkaz triju radiologa kojega su ovi specijalisti navodno dali u posljednjih dvadesetak dana napuštajući Kliniku za tumore koja je spojena s KBC-om Sestre milosrdnice. Prema podacima iz medija ova je bolnica time svedena na svega tri radiologa, a time su izravno ugroženbi životi onkoloških pacijenata.

Dok je u Klinici za tumore predstojnik doktor Ivan Milas radiolozima koji rade u Klinici nadređena je profesorica Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice koja u razgovoru za 7dnevno otkriva osjetno drugačiju verziju ovih nemilih događanja.

”Mislim da je nepotrebno da se javnost drži u jednom neznanju, u medijima se spominju tri radiologa zato jer naš Klinički zavod za radiologiju koji radi na tri lokacije – Ilica, Draškovićeva i Vinogradska zapravo ima 44 liječnika plus šest vanjskih specijalizanata, znači 50 liječnika tako da je potpuno krivo govoriti o tri radiologa. To nije druga bolnica, moji radiolozi rade na lokacijama kako potreba službe to zahtjeva. Znači, oni fizički čak ne moraju biti tamo osim kada se radi ultrazvuk nego mogu sjediti u Vinogradskoj. Mi smo spojeni informatizacijski i radimo onkološke pacijente na obje lokacije, Vinogradska i Ilica. Potpuna je dezinformacija to o tri radiologa kada na našem Zavodu postoji brojka od 44 liječnika, a to je jednako kao i 2016. godine kada sam ja preuzela Zavod. Otišli su radiolozi, njih 12 za vrijeme mog mandata- što privatno, što u inozemstvo, što u javni sektor, a njih šest otišlo je u mirovinu. Znači 18 ih je otišlo, ali sam ih 20 zaposlila, sedam specijalista iz drugih kuća je došlo kod nas, a 13 specijalizanata. Zapravo se stalno vrtimo na istom broju ljudi, ali se mijenjaju njihova imena”, objašnjava naša sugovornica situaciju na odjelu kojim rukovodi, a zbog kojega je nerijetko u središtu pažnje javnosti.

Opstruiraju njezin rad

 

”Moja majka je umrla prošle godine od tumora, posebice sam empatična i osjetljiva na onkološke pacijente. Zadnja stvar na svijetu koju bi dopustila je njima uskratiti bilo kakvu pretragu i da su na bilo koji način ugroženi. To se neće dogoditi niti smo mi išta od pretraga otkazivali, izuzetak su slučajevi kada je aparat u kvaru. Meni voditelj odjela na Ilici to potvrđuje, tamo je voditelj Odjela za onkološku radiologiju dr. Herceg i pitala sam ga da li postoji išta što je odgođeno – nije. Liječnici iz Vinogradske su raspoređeni tamo, a neki rade iz Vinogradske. Da li ste imali informaciju da je sa Rebra 2019. godine u godinu i pol dana otišlo 12 radiologa? Sa Merkura je otišlo 11 radiologa unutar 2,5 godine, njih je tamo bilo oko 16, ostali su tada bez oko 2/3 radiologa. Da li ste ikada vidjeli da se bilo kojeg šefa radiologije proziva za odlaske radiologa”, pita se doktorica Zadravec koja se osvrnula i na radnu atmosferu i međuljudske odnose na odjelu kojega vodi, a koji se u medijima nastoje problematizirati.



”Upravo obrnuto, prije su međuljudski odnosi bili, praktički kada se sjetimo onih dana oko štrajka liječnika, onda su se svi borili za nekakva prava liječnika, ali međuljudski odnosi na Zavodu nikada nisu bili bolji. Hoću reći da mi se radiolozi na Klinici za tumore žale da imaju strašan pritisak od ‘kliničara’ tamo jer moraju puno raditi. Kada spominju međuljudske odnose žale se na odnose u Klinici za tumore, to mi je dvoje radiologa reklo koji su tu došli i rekli da sporazumno žele dati otkaz u Klinici za tumore. Ovi sa lokacije Vinogradska uopće nisu željni ići u Kliniku za tumore, očito tamo postoji nešto što se tiče međuljudskih odnosa, a ne od strane mene, ja sam zapravo jako tolerantna”, komentira naša sugovornica koja otvoreno progovara i o podmetanjima s kojima se susreće.

”Zovak i interesna grupa oko njega”, definira Zadravec ljude za koje tvrdi da opstruiraju njen rad pa potom precizira i interesnu grupu. ”To je doktor Kalousek koji je vodio paralelne poslovne procese kao odjelni liječnik što nema u opisu posla i potpisivao je sebe na mjesto predstojnice, znači na moje mjesto i to sve skrivao od mene. Ja sam to prošle godine otkrila i prijavila Županijskom državnom odvjetništvu, sada evo slučajno se događa da su tri radiologa izbila na površinu, a u pozadini se odvijaju znatno ozbiljnije stvari. To je grupica ljudi. Svatko može skrivajući se da ne kaže svoje ime o drugima govoriti bilo što, ali ja držim do osobnog integriteta i časti, ako želiš nešto negativno reći onda stani iza svoga imena i prezimena”, poziva doktorica pa podsjeća kako je i u Splitu predstojnik zavoda za radiologije uputio apel u kojem je upozorio na nedostatak radiologa.

Kako naglašava naša sugovornica, sve kuće imaju taj problem s manjkom radiologa, a ona to nastoji nadomjestiti s puno specijalizacija znajući za enormne potrebe u Hrvatskoj, jer i u privatnom sektoru fali radiologa kojima se konstantno povećava opseg posla. ”Evo sada se tu otvaraju dnevne bolnice, uopće se ne planira da se poveća i radiologija. Rekla sam da nam nedostaju CT uređaji, imamo samo dva na lokaciji Vinogradska, znaju biti pokvarena oba, enorman je pritisak na radiologe, posla je sve više, a uvjeti rada nisu adekvatni, ali to se uopće ne odnosi na odnos šefa prema njima već oni trebaju imati dobru radiološku opremu. Trebaju imati mira za analizu snimaka, a ne da ih stalno ‘kliničari’ zovu na telefon, da stalno moraju biti u stavu mirno za svakog tko se pojavi na vratima”, poručuje Zadravec te naglašava kako su uvjeti rada u velikim bolničkim sustavima i inače jako stresni, a posao dodatno otežava manjak opreme.

Osigurala novac iz EU

”Možete zamisliti kad puno pacijenata, i puno liječnika, ali i inženjera ide na jedan uređaj. Imali smo četiri mjeseca samo jedan CT uređaj u Vinogradskoj koji radi, drugi se pokvario. Rebro ima osam”, uspoređuje profesorica Zadravec pa kaže kako je opsturiraju i kod nabave Magnet 3 Tesla uređaja.

”Europski novac sam osigurala, ali i tu me stalno koče Uprava bolnice i javna nabava, ja sam 2019.godine u sedmom mjesecu krenula u to, onda se pojavila ona Mia Primorac s onim namještanjem natječaja za Europlantaže, radila je takve uvjete za natječaj za tvrtku za koju je radila, onda sam ja to otkrila pa se mene lažno optužilo da sam ja nju verbalno i fizički napala. Na kraju je Upravno vijeće donijelo odluku da ja nisam ništa skrivila, ali još uvijek ostaje taj sukob interesa. Nevjerojatno da kad nešto postignete onda vas svi krenu napadati. Svatko tko me poznaje zna da sam ja po prirodi tolerantna, da znam slušati i uvijek kada mi se žale, pogotovo moji radiolozi, kažem im recite mi što vas muči da ja to mogu riješiti, pokucajte samo na moja vrata. Onda mi recimo pošalju mail da ih muče alergije, nekakvi problemi, uvijek im izlazim na ruku kako bi im pomogla što se tiče profesionalnog angažmana pa onda drugi malo više rade. To je zahtjevno menadžeriranje, ali mislim da ovo lažno etiketiranje iza nepoznatog imena i prezimena da su svi otišli radi mene, treba prestati. Kako to da nitko u svojem sporazumnom raskidu ugovora nije rekao ja odlazim radi Dijane Zadravec, neka bilo tko kaže. Lijepe etikete, a skrivaju se u anonimnosti, voljela bih čuti, dajte recite primjere”, poziva naša sugovornica kojoj ni samoj nije jasno kako da se obrani od anonimnih komentara u što zapravo ne želi ulaziti, njen je problem manjak radiologa, ali i uvjeti u kojima i ona i njezini kolege rade.

Naša sugovornica najavljuje odlazak još većeg broja radiologa, i to isključivo radi uvjeta u kojima rade. ”Jedan CT na koji idu svi živi su vam stresni uvjeti rada, CT u klinici za tumore uopće nije adekvatan za onkološke bolesnike. Ta mala skupina ljudi kako se bliži natječaj za ravnatelja, a oni su preko neurointervencijskog materijala skriveno od mene potpisivali mene što je zapravo kazneno djelo želeći prikriti to plasirali priču o tri radiologa koja odlaze, a jedan od njih je inače sin od Zovaka koji je tek prije šest mjeseci završio specijalizaciju. Sad on lijepo odlazi, a KBC Sestre milosrdnice je investirao u njega 750 tisuća kuna za specijalizaciju. Odlazi i drugi godinu dana od specijalizacije i ide u privatni sektor. Znate koji je to gubitak za porezne obveznike? To su problemi. A zašto? Jer im je aneks ugovora potpisao Zovak. Takvih pet je otišlo jer su mogli. Lijepo ih je školovala KBC Sestre milosrdnice, i onda baš me briga”, kaže Zadravec koja je za 16 mjeseci u Čakovcu platila 250 tisuća kuna, nakon što je otišla iz te bolnice za vrijeme specijalizacije, a oni koji danas odlaze ne moraju gotovo ništa.

Sve su to slaže se Zadravec problemi hrvatskog zdravstva s kojima se nosi i ministar Vili Beroš zbog kojeg je Zadravec svojedobno dospjela na naslovnice nakon audio snimke puštene u javni prostor. Bez obzira na tu snimku pa i polemiku s resornim ministrom naša sugovornica svjesna je dubine problema u sustavu u kojem sama radi, a tu prije svega naglašava problem s listama čekanja. ”Apsolutno priželjkujem reformu zdravstva, moramo se složiti svi da su liste čekanja za preglede preduge, mislim da se tome treba ozbiljno posvetiti, time se mora pozabaviti ministar, da li je to Beroš ili bilo tko drugi, to je mandatorno. Kad vi trebate zdravstvenu zaštitu trebate je dobiti pravovoremeno da ne biste u dijagnostičko-terapijskom procesu izgubili vrijeme, jer je nekad upravo ono bitno da vas se izliječi. Ako vi imate određeni problem pa čekate specijaliste dva mjeseca, pa čekate na pregled laboratorijske-dijagnostičke još dva mjeseca pa se tako tu skupi čekanja i do osam mjeseci već ta bolest može biti uznapredovala. Liste čekanja za preglede i dijagnostiku trebaju se refomirati”, smatra Zadravec uz opasku da su tu prisutni i brojni drugi problemi. Po tom se pitanju od strane aktualnog ministra nije napravilo ništa, kaže Zadravec koja se ipak nada pomaku.

”Nadam se da će se uhvatiti u koštac jer apsolutno svima nama koji smo konkretno na polju gdje radimo s pacijetima su potrebne te promjene koje moraju ići iz vrha. Ja sam primjerice, EU projektom Radiološki edukacijski centar, jedan od ciljeva je nabavka uređaja za Vinogradsku bolnicu, a jedan od ciljeva je da se i edukacijom radiološkog i neradiološkog kadra na jedan obrnuti način smanje liste čekanja – da se na magentsku rezonaciju upućuje zaista onda kada je potrebno, da se podizanjem kvalitete znanja i kliničara, i radiologa i inženjera radiologije koji će izvoditi tu pretragu poveća ukupno znanje o magnetskoj rezonanci i pretragama koje mogu dovesti do određene dijagnoze, i da se zapravo ciljano upućuje na pregled magnetskom rezonacijom. Taj projekt je zamišljen da se smanje liste čekanja, nadam se da će biti nekih rezultata, a s druge strane je bitno i da se poveća broj kvalitetnog kadra koji može to odrađivati, a Ministarstvo zdravstva strateški mora povećati kapacitete i uvjete rada za radiologiju jer radiologija je danas ključna.  Dijagnostika se danas u velikom postotku događa na radiologijama, zato radiolozima treba omogućiti rad na kvalitetnoj i suvremenoj opremi u dovoljnom broju. Ne može jedna Vinogradska imati dva CT-a od toga jedan star više od deset godina koji se kvari pet puta na godinu. Nemoguće! Mora imati četiri na lokaciji Vinogradska. Klinika za tumore mora imati CT uređaj koji je adekvatan za obradu onkoloških bolesnika”, upozorava Zadravec uz opasku da tamo postoji uređaj koji je van svih standarda, na što godinama upozorava bez ikakvog efekta. Ministarstvo zdravstva i Beroš bi trebali strateški planirati zanavljanje zastarjele radiološke opreme u HR i povećati njen broj u ustanovama koje imaju ljudske i stručne kapacitete i pacijente, ponavljam KBC Sestre milosrdnice treba hitno 3-4 CT uređaja! U takvim uvjetima rada gdje radiolozi moraju gotovo istovremeno na jednom CT-u obraditi sve bolesnike, i hitne, i bolničke, i ambulantne itd., jer kliničari očekuju nalaz čim prije moguće, radiolozi će odlaziti u normalnije i bolje radne uvjete. To je ono s čime se Beroš također mora ozbiljno pozabaviti, mogu mu u tome pomoći, kaže Zadravec.

Fotelja je ne zanima

S obzirom na svjesnost problematike, ali i na njeno iskustvo pitali smo Zadravec vidi li se i ona sama u fotelji ministra zdravstva jer ideja joj u tom sektoru očito ne manjka. ”Volim raditi svoj posao i na tom mjestu gdje jesam pokazati rezultate, ne želim zauzimati neko mjesto i ne pokazati rezultate. Tko god bio ministar mora pokazati strateško planiranje i rezultate. Fotelja, kako kažete, to me ne zanima. Ono što želim je uvijek što god radila i gdje god bila, dati svoj maksimum. Činim to unutar ove Radiologije, tužna ću biti ako se to ne prepozna”, poručuje Zadravec te nam prepričava detalje s 1. Hrvatskog neuroradiološkog kongresa koji je upravo ona organizirala prošli vikend i na kojem je sudjelovala s najpoznatijim svjetskim neuroradiolozima gdje su se izmjenjivala najnovija znanja i iskustva.

Po njoj na taj način treba raditi na kvaliteti zdravstvene zaštite te ujedno staviti fokus na mlade ljude, a to je po njoj potrebno isticati i u medijima, a osim toga u medijima bi se trebao spomenuti i natječaj u kojem Zadravec traži jednoga specijalista radiologije, pri čemu demantira Zovaka, koji je tvrdio da natječaj ne postoji. Što se tiče samog sustava naša sugovornica upozorava kako ćemo svi jednoga dana trebati usluge iz zdravstva te da baš zato treba ozbiljnije povesti računa o ovome pomalo zapostavljenom resoru.

Na ove riječi profesorice Zadravec komentar smo zatražili i od vd.ravnatelja Zovaka, no on nam je vrlo kratko poručio kako nema komentara na niti jednu njenu izjavu te da ne želi komentirati ništa što je ‘ona rekla’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI