Đikić kaže da je razgovarao s Plenkovićem: ‘ Premijer, stranka i koalicija moraju stati na temelj činjenica’

Dusko Marusic/PIXSELL

"Meni je samo želja i nada da će gospodin Plenković razgovarati s ministrom, vidjeti sve činjenice i kroz jedan razgovor doći do standarda, a to je da sam ministar podnese ostavku", naglašava Đikić

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za N1 televiziju pojasnio je zašto je premijeru Andreju Plenkoviću uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da ministar Pavo Barišić, nakon što je službeno potvrđeno da je plagijator, ne bi trebao ostati na ministarskoj funkciji. Razgovor prenosimo u cijelosti:

Što Vas je ponukalo da pišete premijeru Plenkoviću?

“Mislim da je to odgovornost znanstvenika i mene kao javne osobe. Osobno sam pisao premijeru, čuo se s njim prije toga i želio ga upoznati sa situacijom koja je jako štetna za Hrvatsku, učenike, studente i znanstvenike. Nedoupustivo je imati ministra koji ima dokazan plagijat.

Rekli ste da ste razgovarali s premijerom?

“Osobno sam se čuo na telefon. Bio je to ugodan i stručan razgovor, razmijenili smo mišljenja. Razumijem političke konotacije u Hrvatskoj, ali i odgovornost vodećih osoba u Hrvatskoj. Trebaju se uvesti novi standardi u Hrvatskoj, a primjer Barišića je nespojiva greška. Političke greške su uvijek teške, ali se moraju donijeti. Premijer, stranka i koalicija moraju stati na temelj činjenica i ukloniti negativnosti iz Vlade.



Mislite li da će premijer na kraju smijeniti ministra Barišića?

“Meni je samo želja i nada da će gospodin Plenković razgovarati s ministrom, vidjeti sve činjenice i kroz jedan razgovor doći do standarda, a to je da sam ministar podnese ostavku. Svi koji znamo što je znanost i što je plagijat smatramo da je to nepopravljivo. Barišić ne može predstavljati Hrvatsku u međunarodnoj zajednici i samoj Hrvatskoj. Velik dio hrvatskih znanstvenika je osramoćen. Loše se osjećamo kada imamo ministra koji je plagijator.

Ministar Barišić odbija podnijeti ostavku?

“Rekao sam da bi to trebala biti osobna odluka. Nije korektno, da umjesto da sluša argumente, ulazi u kontranapad, napada ljude zbog politikanstva, a ignorira činjenice. Na temelju svega bi se stvarno trebao malo povući, razmotriti situaciju i donijeti osobnu odluku nakon razgovora s premijerom. Situacija u kojoj smo danas je povratno i nastavak njegova rada je nemoguć. Ta funkcija se mora obavljati na moralnim, stručnim i etičkim normama. Barišić kao takav to ne može obavljati. Hrvatskoj treba reforma cijelog školskog sustava, treba naći čovjeka koji to može.”

Ako se ne povuče, koja je to poruka mladima, je li još jedan razlog za odlazak?

“To je nažalost jedan tijek koji se događa godinama, imate puno plagijata, to je boljka cijelog društva. Svi su primjeri završavali s negiranjem djelovanja i izbjegavanjem odgovornosti. Rekao sam premijeru da takav stil i takvi rezultati utječu na mlade da nemaju povjerenje u društvo, u sustav… Ne mogu vidjeti svoju viziju stvaranja i odlaze. A to je nevjerojatan gubitak za Hrvatsku.”

Dobar dio znanstvene zajednice šuti o ovome?

“Ne bih rekao da znanstvenici šute. Treba pohvaliti one koji su u Hrvatskoj smogli snage da to javno prezentiraju, dobio sam dosta mailova gdje oni žele javno reći, ali u Hrvatskoj ne postoji taj jedan pritisak, da to znanstvenik je može reći bez da bude politički obojen, napadnut. U Hrvatskoj fali argumentirana rasprava. Znanstvenici se ne žele uključivati jer imaju puno problema.

Naši dekani i rektori bi trebali stajati na strani zananosti, a ne gledati vlastite interese. Moraju javno reći da osoba koja ima plagijat ne može biti ministar.”

Zbog čega pagiranje u Hrvatskoj nije neki veliki grijeh? Imali smo već nekoliko slučaja?

“Rekao sam da je to boljka društva gdje se politička odgovornost ne shvaća dovoljno dobro. Ljudi izbjegavaju odgovornost, naš pravni sustav isto dobro to ne sankcionira. Plagijatori svih vrsta, lopovi svih vrsta nemaju osjećaj da će biti kažnjeni. To je problem sustava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI