ĐIKIĆ ZAZIVA JOŠ STROŽE MJERE I PROZIVA MILANOVIĆA: ‘Predsjednikove izjave su neodgovrne, on bi trebao pozvati na cijepljenje’

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Molekularni biolog te česti komentator pandemije u Hrvatskoj Ivan Đikić komentirao je epidemiološku sliku, širu uporabu covid potvrda, a osvrnuo se i na premijerove izjave.

Đikić se na početku osvrnuo na povećanje broja cijepljenih protiv covida-19.

“To su vrlo dobri brojevi i dobar trend. Mislim da je to posljedica i covid potvrda koje se počinju uvoditi”, govori.


Smatra da će se ići i u proširivanje covid-potvrda.

“Iako znamo da covid-potvrde ne štite sto posto. Svejedno, covid-potvrde štite u velikom postotku. Osim što štite ljude, motiviraju ljude da budu odgovorni. Covid-potvrde su neophodne u društvu danas”, rekao je.Đikić tvrdi kako smo u zadnje dvije godine prije svega naučili da najveći uspjeh s virusom postižemo kad smo ispred virusa.

“Hrvatska je druga najgora zemlja u europskoj zajednici na temelju 7-dnevne incidencije. U Njemačkoj se uvode ozbiljne mjere nošenja maski, zabrane okupljanja bez prijeke potrebe, a s druge strane se uvode restriktivne mjere za necijepljenje. Na taj način vjerujem da je i Hrvatska trebala reagirati prije 4-5 tjedana. S covid-potvrdama nećemo uspjeti brzo smanjiti ovaj veliki broj novozaraženih”, rekao je Đikić u Dnevniku N1.

Smatra kako Hrvatska sa mjerama kasno reagira, a da su mjere i dalje nedovoljno primjenjene.

Na pitanje koje bi mjere trebalo provoditi, odgovara:

“Nošenje maski svugdje, u svim zatvorenim prostorijama. Nošenje maski u javnom prijevozu. Ulasci u sve institucije mora biti s potvrdom da su testirani ili da su cijepljeni. U Hrvatskoj ako se nađe da je izvor zaraze okupljanje bilo koje vrste, taj izvor zaraze se treba anulirati”.

Komentirao je i današnje izjave predsjednika Milanovića.

Podsjetimo predsjednik je poručio građanima da prema se prema mjerama odnose „kako im je volja”:

„Ja ću se ponijeti prema tome kako me bude volja jer od nedavno radim kako me bude volja i to preporučam svim građanima. Do prije nekog vremena sam govorio slušajte te mandate pa koliko god bili glupi, nelogični, cijepite se, ali ovo je sada najobičniji teror i nema nikakvog smisla.”

“Mislim da su te izjave neodgovorne. Vjerujem da predsjednik zna da je cijepljenje iznimno efikasno. On bi svojom retorikom trebao motivirati ljude da se što više ljudi cijepi”, rekao je Đikić.

Naš ugledni znanstvenik smatra da su to Milanovićeve političke poruke, kakve god one bile.

“Ono što je znanstveno potvrđeno u mnogim zemljama, od uvođenja covid-potvrda broj zaraženih se znatno smanjuje povećanjem cijepljenja”, zaključuje Đikić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI