DIREKTOR HRVATSKIH VODA O POPLAVAMA: ‘Nije pukla obrana, nisu nasipi pukli nego ih nema’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Kako se branimo od poplava i ima li razloga za brigu, za N1 je komentirao Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Rekao je kako su se predviđale i pijavice, ali nitko nije mogao predvidjeti da će se one pojaviti baš u Čazmi i Grubišnom polju.

Postavljale su se box-barijere kako bi se obranilo od poplava, a Đuroković je istaknuo da  vreće nikad neće otići u povijest.

“Uvijek se govori kako to da još da radimo s vrećema. Vreće nikad neće otići u povijest, uvijek će trebati za područja izvan gradova, za neravne terene. Ove male vreće su najfleksibilnije i s njima možete što hoćete. Iznimno dobre su se pokazale i box-barijere koje koristimo u kombinaciji s tim malim vrećama”, naglasio je.

Objasnio je zašto se s jedne strane Kupe podignuo nasip, a s druge nije.

“Zato što do prije 5-6 godina gotovo da nije bilo nasipa oko Karlovca. Oko 30 godina je zapuštena obrana od poplava u Karlovcu. Nadogradili su se nasipi na jednom dijelu, ali još imamo frontu od više od 20 kilometara neizgrađenih nasipa. Dakle, ovo su sve nebranjena naselja”, rekao je direktor Hrvatskih voda.



Dodao je kako “nije pukla obrana, da su nasipi pukli, nego ih nema”.

“To se dogodilo i u Ozlju. Treba nadograđivati. Klimatske prilike su takve da trebamo sve više i brže nadograđivati”, istaknuo je.

Govorio je o tome kako se na nekim područjima kasni s izgradnjom jer se i dio mještana tome protivi. Naveo je i da se neki protive izgradnji nasipa jer žele imati izravan pogled na Kupu.

“Priroda prijeti i uvijek je jača od nas, a mi se moramo truditi minimalizirati štete”, zaključio je Đuroković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI