DIREKTOR HUB-a SAVJETUJE GRAĐANE: ‘Potrošači mogu tražiti fiksiranje kamatne stope, ako zapnu u svojoj, mogu otići u drugu banku’

Screenshot/N1

U uvjetima inflacije, gospodarske krize i skorog uvođenja eura, građanima je sve teže živjeti. Kretanje kamatnih stopa te što građani mogu očekivati u sljedećem razdoblju za N1 je komentirao Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB).

Na početku je rekao kako su Američka i Europska središnja banka dizale kamatne stope u dinamici kakvu dosad nismo vidjeli.

Istaknuo je da je Hrvatska u specifičnoj situaciji.

“No, kad govorimo o stambenim kreditima koji su najdulji i najrizičniji, 62 posto svih kredita je uz fiksnu ili djelomično fiksnu stopu, a 38 posto je vezano uz varijabilnu kamatu. Od tih 38 posto čak 67 posto vezano je uz promjenjivi faktor NRS, nacionalnu referentnu stopu, prosjek svih depozita stanovnika. S obzirom na to da dnevno imamo viškove sredstava na računima nbanaka, nema potrebe sad dizati cijene depozita. Očekuje se da će se kamate idućih godina dizati sporijom dinamikom”, naglasio je.

Govorio je kako Euribor raste i potrošači mogu tražiti fiksiranje kamatne stope kako bi pokušali spriječiti rast.Savjetovao je da “ako zapnu u svojoj banci mogu otići u drugu banku”.

“Jedna od velikih banaka jučer je objavila da nudi fiksiranje kamata klijentima. Može se redizajnirati kredit”, istaknuo je Adrović.

Napomenuo je da kamatne stope na godišnjoj razini i dalje padaju.

“Prema novoj statistici HNB-a prosječna kamatna stopa za sve kredite u srpnju bila je 3,86 posto što je blagi porast u odnosu na lipanj, ali je još pad u odnosu na godišnju razinu. Kod poduzeća je situacija slična, prosječna kamatna stopa u srpnju bila je 1,92 posto što je blagi porast u odnosu na mjesec ranije, ali značajan pad u odnosu na godinu dana”, rekao je direktor HUB-a.

Izrazio je nadu da će potražnja za kreditima pasti.

“Što se tiče kredita u budućnosti, s obzirom na cijene nekretnina koje rastu, mislimo da će se kupci obeshrabriti i da će potražnja za kreditima pasti. Dolazi do usporavanja rasta inflacije. Da inflacija, ali ipak niža. Recesiju vide svi analitičari, krenut će od velikih zemalja, najpogođenijih, primjerice Njemačke”, zaključio je Adrović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI