DIRLJIVI GOVORI UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA: Evo tko je osoba koja stoji iza njih, iznenadit će vas kome je Zelenskij dao priliku

Screenshot: Facebook

Mnogi su govore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog upamtili po dirljivim rečenicama. Njih je napisao 38-godišnji novinar Dmitro Litvin. Guardianovi novinari intervjuirali su ga preko poruka, a Litvin im je otkrio da kreativnost za svoje govore nalazi u Zelenskom. “Predsjednik uvijek zna što želi reći i kako to želi reći”, kazao je, prenosi Net.hr.

“U govorima su najvažnije emocije. I naravno da je predsjednik autor emocija i logike riječi”, kaže on. Smatra da bi i drugi svjetski lideri” možda mogli naučiti kako to raditi”, kako kombinirati iskrenost i emocionalnu snagu ukrajinskog predsjednika.

Litvin je dio najužeg predsjedničkog kruga, surađuje sa Sergijem Leščenkom, novinarom koji je savjetnik Zelenskom. “On prikuplja predsjednikove ideje svaki dan. On radi kao misaoni ili osjetilni kolektor”, otkrio je Litvin što točno radi Leščenk u cijelom tom procesu smišljanja govora koje sluša cijeli svijet.

Navodno Litvin nije novi u ukrajinskoj politici. Bio je politički analitičar stranke Zelenskog i veliki protivnik Petra Porošenka. Jedan bivši kolega rekao je da su Litvinovi napadi na vodstvo zemlje nakon 2014., nakon proeuropske pobune na Majdanu, podijelili ukrajinsko društvo. “Nisam neki njegov fan, ali on je pametan”, kazao je njegov kolega.

Na Facebooku na početku rata, Litvin je iznio nekoliko lukavih stavova o Putinu. “Njegova mašta je slaba, pa uvijek nešto zrcali… Moramo shvatiti da objektivna stvarnost ne kontrolira Putina. Sankcije zapada neće utjecati na njega. On traži izolaciju. Putinov je neumoljivi cilj bio promijeniti državu i ukrajinsku političku stvarnost”, objavio je Litvin.Da Litvinova metoda sigurno djeluje, dokaz su ankete koje pokazuju da 95 posto Ukrajinaca vjeruje da njihova zemlja može pružiti otpor ruskoj invaziji, unatoč inferiornosti Kijeva u pogledu tenkova, vojnika i zrakoplovstva. 78 posto ih vjeruje da se Ukrajina kreće u pravom smjeru, a osobni rejting Zelenskog, koji je pao početkom veljače, naglo je skočio.

Orisia Lutsevič, menadžerica ukrajinskog foruma u vanjskopolitičkom think tanku Chatham House, rekla je da je prijašnja karijera Zelenskog kao glumca i komičara bila ključna za njegov uspjeh. Gledatelji su ga navikli gledati u različitim ulogama na televiziji i stoga su ga mogli prihvatiti kao “glavnog zapovjednika u majici” – što je podvig koji izmiče konvencionalnijim političarima, istaknula je Lutsevich.

Lutsevič je rekla da su Zelenski i njegovi koscenaristi stvorili osjećaj “povijesne misije”, koja je povezivala trenutnu borbu Ukrajine s prethodnim bitkama protiv Moskve. Također su bili dobro upućeni u pop kulturu, predstavljajući rat kao “svjetlo protiv tame”, prenosi Net.hr.

Mnogi viši savjetnici Zelenskog dolaze s televizije i radili su s njim u produkcijskom studiju. Njihovim pokušajima da pridobiju globalnu podršku pomaže jasna priroda ruske invazije. Ukrajina je žrtva koja se bori za opstanak. To Zelenskog čini vođom onoga što politolog Ivan Krastev naziva “romantičnom konstelacijom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI