DIVLJANJE CIJENA U GRAĐEVINSKOM SEKTORU: Materijal je poskupio od 50 do čak 200 posto!

Pixabay

Inflacija je ušla u sve pore društva pa tako i u graditeljstvo. Građevinari iz dana u dan gomilaju sve veće gubitke zbog enormnog rasta cijena građevnog materijala pa mnogi odustaju od ugovorenih poslova.

Vlada i Hrvatska gospodarska komora (HGK) žele intervenirati kako bi se ublažio poremećaj na tržištu. Stoga traže od investitora da izvođačima revidiraju ugovore i priznaju stvarne cijene. Sve kako bi se spriječio val otkazivanja mnogih važnih infrastrukturnih projekata.

Građevinari ističu kako ovakvo divljanje cijena materijala ne pamte desetljećima. Metali, plastika, drvo vrtoglavo su poskupjeli od 50 do čak 200 posto. Rizici su preveliki, jamstava nema pa je tvrtkama isplativije plaćati penale zbog otkazanih poslova nego gomilati gubitke, objavio je HRT.

“Mi smo u pokušaju raskidanja nekoliko ugovora vrijednih 20 do 40 milijuna kuna. To su ozbiljna pitanja koja prijete građevinskom sektoru i našem poslovanju jer prijete bilježenju velikih gubitaka, udar na likvidnost i sigurnost radnih mjesta”, rekao je Darko Jambreković, tajnik Uprave Radnika, Križevci.

“Imamo podatke za oko 150 materijala odnosno 150 indeksa i vjerujemo da će ti indeksi pomoći svim izvođačima i naručiteljima da zatraže razliku u cijeni za projekte koji su prošli i za sve buduće projekte kao jednu metodologiju s kojim će oni dokazivati porast ili smanjivanje cijena”, istaknula je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.Pojedini građevinari trenutačno rade na tridesetak gradilišta diljem Hrvatske. Bez konkretnih mjera pomoći, izgradnja škola, bolnica, cesta, financirana europskim novcem, postaje upitna.

Zasad se ne može procijeniti koliko će građevinara pokleknuti pred povećanim troškovima,. No, zna se da će biti posljedica u sektoru koji u BDP-u Hrvatske sudjeluje s oko pet posto i zapošljava oko 130 tisuća ljudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI