Dobiva priznanje: Hasanbegovićev djed spasio židovsku curicu od ustaša!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Oduševljen sam pozivom i priznanjem koje će posthumno dobiti moj djed Sabrija, baka Safeta, tetak Avdo i tetka Esma“, rekao je Hasanbegović

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović jučer je na kućnu adresu dobio pismo Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u BiH te Yad Vashema u kojem ga se kao unuka poziva na ceremoniju u čast obitelji Prohić, a na kojoj će Avdi Prohiću, Esmi Prohić, Sabriji Prohić i Safeti Prohić posthumno biti dodijeljeno počasno odlikovanje Pravednici među narodima. Riječ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su tijekom holokausta spašavali Židove i time riskirali vlastite živote. U ovom slučaju spašena je djevojčica Nada Kolman, za čije su spašavanje zaslužni Hasanbegovićevi djed i baka.

Oduševljen sam pozivom i priznanjem koje će posthumno dobiti moj djed Sabrija, baka Safeta, tetak Avdo i tetka Esma. Ta priča je sastavni dio moje obiteljske povijesti, budući da je spašena židovska djevojčica pune dvije godine u ratnom Zagrebu živjela s mojom majkom Zumretom. Nažalost, jugoslavenske komuniste 1945. godine nisu zanimale konkretne ljudske sudbine u ovom i sličnim slučajevima i paradoks je da je moj djed izvansudski pogubljen nakon Drugog svjetskog rata na nepoznatom mjestu”, rekao je za Jutarnji list Hasanbegović te je dodao kako će na samoj ceremoniji biti i preživjela djevojčica Nada Kolman, koja se sada zove Aviva Fox.

Nada je rođena u travnju 1942. godine u Gračanici. Njezin otac Viktor kao magistar farmacije i ljekarnik je u tom mjestu otvorio ljekarnu, a sprijateljio se s dr. Avdom Prohićem i njegovim bratom Sabrijom. Obitelj Kolman izbjegla je prvi val uhićenja i deportacija u logore, jer su zbog katastrofalne zdravstvene situacije i nedostatka zdravstvenih radnika, vlasti NDH su se morale osloniti i na ljekarnike židovskog porijekla. No, godinu kasnije Nadin otac je strijeljan od ustaša, a majka je ubrzo preminula od upale pluća. Avdo Prohić je preuzeo brigu o maloj djevojčici te je pisao bratu Sabriji u Zagreb o Nadi.

Uskoro je zbog opasnosti od ustaša Nada prebačena u Zagreb, prebacio ju je najmlađi od braće, Rukib, zajedno sa svojom zaručnicom. Rukib je zbog bavljenja trgovinom imao propusnicu za neograničeno kretanje. Nakon dolaska u Zagreb brigu o Nadi preuzela je Sabrijina žena Safeta koja ju je predstavljala kao svoju kćer. U rujnu 1945. godine po Nadu su došli preživjeli rođaci, a djevojčica je zajedno s njima 1949. doselila u Izrael. Na kraju se Nada s obitelji skrasila u Australiji, dok je Sabrija Prohić ostao živjeti u kući u Ilici, dok su mu sve ostale nekretnine zaplijenili komunisti. OZNA ga je više puta pritvarala, a u svibnju 1946. Sabrija je pokušao pobjeći u Italiju, no uhvaćen je i brzo nakon suđenja likvidiran.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI