DOBRE VIJESTI! Rushdie skinut s respiratora i može govoriti

Guliver

Popravlja se zdravstveno stanje britanskog pisca Salman Rushdieja. On je i dalje u bolnici u teškom stanju, iako je sinut s respiratora i može govoriti.

Podsjetimo, njega je 24-godišnji Hadi Matar iz Fairviewa u New Jerseyju dan ranije više puta ubo nožem na književnom okupljanju u državi New York.

Optuženi Matar u subotu se na sudu izjasnio da se ne osjeća krivim, objavio je njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Nathaniel Barone. Hadar je optužen za pokušaj ubojstva i nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Rushdiju je glava ucijenjena otkako je još 1989. objavio “Sotonske stihove”. Spremao se održati predavanje u Chautauqui, na zapadu države New York, kad je na njega nožem nasrnuo Matar i ubo ga više puta.

Okružni tužitelj je objavio kako je Rushdie uboden triput u vrat i četiri puta u trbuh, a probodeno mu je i oko. Odmah nakon svirepog napada odveden je u bolnicu gdje je hitno operiran i nakon toga stavljen na respirator.



Napad na slavnog pisca osudili su književnici i političari diljem svijeta, a u subotu im se pridružio i američki predsjednik Joe Biden. Pohvalio je Rushdiejevo zalaganje za “univerzalne ideale”.

Policija još nije utvrdila motive za napad, ali je NBC objavio da je preliminarnim policijskim pregledom Matarovih profila na društvenim mrežama ustanovljeno da je bio sklon šijitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Inače, u poznatoj newyorškoj knjižari Strand Bookstore nakon napada prodano je više njegovih naslova, ne računajući internetsku prodaju.

Na Twitteru su korisnici pozvali na kupnju Rushdiejevih djela u znak solidarnosti s njim.

“Sotonski stihovi” govore o dogodovštinama dvojice Indijaca čiji je zrakoplov na meti terorističkog napada i koji se nađu na plaži u Engleskoj. Prvi poprima obličje arkanđela, a drugi sotone.

Autor u priči daje bludnicama imena žena proroka Muhameda. Usto stvara lik proroka Mahunda koji pod Luciferovim utjecajem priznaje da se mogu štovati i drugi bogovi, osim Alaha, ali poslije uviđa svoju pogrešku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI