DODIJELJENI VAUČERI ZA OBRAZOVANJE: Među prijavljenima čak 85 posto žena

Pixabay

Vaučere za obrazovanje odraslih u prvih mjesec dana od kada se koriste zatražilo je 179 korisnika. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), među zainteresiranima je čak 85 posto žena, a najviše zahtjeva pristiglo je iz Rijeke.

Podsjetimo, program obrazovanja kroz sustav vaučera HZZ provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe mogu za svoje obrazovanje dobiti vaučere. U planu je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće, a 2023. godine 30 tisuća osoba.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati do šest ili do 10 mjeseci, ovisno o tome je li riječ o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi. Tijekom svibnja trebaju početi prvi programi obrazovanja.

Iz HZZ-a su istaknuli kako je dosad odobreno 70 vaučera, ali je 155 zahtjeva u pripremi jer korisnici prikupljaju potrebnu dokumentaciju.

Programi za koje je odobren najveći broj vaučera su: Internetski marketing i brendiranje, Asistent za upravljanje projektima te Knjigovođa. Maksimalni iznosi vaučera za njih su 4.105 kuna, 5.663 kuna te 5.781 kuna.



Kako su ranije izvijestili iz Zavoda, prosječan vaučer za obrazovanje odraslih iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina.

Točan iznos vaučera ovisit će o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja.

Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac, ako je korisnik u radnom odnosu.

Za model vaučera Hrvatska se odlučila kako bi odgovorila izazovima tržišta rada i do 2030. podignula prosjek u obrazovanju odraslih koji je sada 3,5 posto, a prosjek EU je 10,8 posto.

Za dobivanje vaučera, osoba mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje. Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI