DODIK JOŠ JEDNOM POZIVA NA RAZLAZ: ‘Treba ubrzati proces odvajanja’

Bhrt.ba

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH još jednom je u intervju za agenciju SRNA-u rekao kako treba ubrzati mirni razlaz unutar Bosne i Hercegovine.

Govori kako ipak ne vjeruje u budućnost ove države te da se zalaže za miran razlaz i etabliranja Republike Srpske kao neovisne države.

“Perspektiva je da se osiguraju neutralni, mirni uvjeti za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH”, rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je Srpska nezavisna, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

Dodik je istaknuo da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake. “To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na suradnju”, dodao je on.



On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora prestati, da ono ne može biti uspješno.

“Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovdje većina nas hoće da bude Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja”, istakao je Dodik.

Za kraj Dodik je istaknuo da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

“Republika Srpska je mnogo više od Dodika”, istaknuo je on i dodao da je Srpska postajala i prije i postojat će i nakon njega.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI