DODIK NAJAVIO REFERENDUM O ODCJEPLJENJU! Komšić: Neka samo pokuša, doživjet će debakl!

Milorad Dodik svako malo izbaci tezu i prijetnju odcjepljenjem Republike Srpske, a danas je svoje prijetnje ponovio rekavši kako će uskoro predložiti referendum o odcjepljenju tog entiteta. Dodik je održao govor pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci i najavio referendum u roku “godinu ili dvije”. 

“Svih 26 godina visoki predstavnici su ispunjavali želje Bošnjaka. Nema razloga ne vjerovati da će tako djelovati i novi visoki predstavnik”, kazao je Dodik, kojemu posebice smetaju ovlasti dane visokom predstavniku na zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) još 1997., a znače mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika”, istaknuo je Dodik.

U svom govoru dužnosnike međunarodne zajednice u BiH nazvao je “pacovima” koji žive samo na tuđoj grbači.

“Mi predlažemo: vratite se na izvorni Daytonski sporazum, vratite nam ovlasti i ostajemo u BiH. U razumnom vremenu. Ne bude li ispoštovano, pokrenut ćemo mehanizme – pravo naroda na samoopredjeljenje koje nam je dato u aneksima (Daytona) i međunarodnim konvencijama koje su dio ustava”, izjavio je Dodik najavivši kako će to osobno inicirati za godinu ili dvije.

Dodik je takođe istaknuo da se BiH ne smiije nazivati državom, već državnm zajednicom, a jedino se Republiku Srpsku može nazivati državom.



Dodik je i do sada u više navrata najavljivao organiziranje referenduma o odcjepljenju RS-a od BiH, a otvoreno je govorio kako mu je životni cilj ujedinjenje RS-a i Srbije.

No govor Dodika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem je najavio referndum o odcjepljenju Republike Srpske, reagirao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“S obzirom na to da se poziva na Skupštinu koja je donosila političke odluke o provođenju genocida, i da su baš na bazi tih odluka politički i vojni dužnosnici iz RS-a osuđeni za genocid, najnoviji Dodikovi pozivi samo su nastavak kontinuiteta genocidne politike”, otvoreno je poručio Komšić i još dodatno prisnažio govoreći o ideji Milorada Dodika o otcjepljenju i njegovoj izjavi da je RS država za razliku od BiH.

“Međutim, ovaj put to neće proći jer su svi oni koji vole državu Bosnu i Hercegovinu jači za jedno veliko generacijsko iskustvo, a ni genocidna politika nema sredstava za provođenje. Šta više, za dva dana bi doživjeli potpuni debakl. Ako želi vidjeti nestanak RS-a, neka pokuša provesti to što govori. Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana, a ne da moramo raspravljati o njegovim ispadima”, navodi Komšić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI