DODIK PONOVNO PRIJETI! ‘Daytonskim sporazumom predviđena je vojska RS i to je sasvim legitimno, a ako i idemo u taj proces to je borba za ustav’

Foto: Darko Tomas/Cropix

U Banjoj Luci u četvrtak je održana ceremonija kojom su dužnosnici Republike Srpske obilježavali obljetnicu uspostave paravojske bosanskih Srba iz 1992. godine. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu je prigodu iskoristio kako bi ponovno zaprijetio cijepanjem državnih oružanih snaga i uspostavom vojske Republike Srpske tvrdeći kako taj entitet na to ima pravo po Daytonskom sporazumu.

Obrušio se na visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta i najmoćnije zapadne države koje snažno podupiru njegov mandat.

Dodik je rekao kako je Schmidtov izvještaj Vijeću sigurnosti UN kojeg je predstavio u srijedu lažno prikazao stanje u BiH zbog tvrdnji da vlasti RS poduzimaju protuzakonite aktivnosti koje vode rušenju Daytona i podrivaju stabilnost BiH kao države.

Istaknuo je kako je to netočno odnosno kako su on i njegovi suradnici “ustavobranitelji”, a ne rušitelji ustava iz Daytona.

“Daytonskim sporazumom predviđena je vojska RS i to je sasvim legitimno, a ako i idemo u taj proces to je borba za ustav”, napomenuo je Dodik.



Sporazum kojim je okončan rat u BiH 1995. godine doista je tolerirao postojanje entitetskih vojski no one su ukinute 2004. godine kada su uspostavljene jedinstvene oružane snage BiH i to na temelju sporazuma dva entiteta.

Njegov je zaključak kako se BiH još uvijek održava samo na temelju zalaganja “par pojedinaca” iz State Departmenta koje donekle prati Velika Britanija.

SAD i Velika Britanija Dodiku su izrekle sankcije zbog podrivanja Daytonskog sporazuma i korupcije zabranivši mu putovanje u te zemlje i nametnuvši financijska ograničenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI