DODIK SANKCIONIRAN! Ujedinjeno Kraljevstvo donijelo odluku zbog narušavanja legitimiteta

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ujedinjeno Kraljevstvo je u ponedjeljak objavilo kako je sankcioniralo političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanoviću, prenosi N1.

Sankcije su uveli zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

“Ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sustava zasnovanog na pravilima, oboje iskoristili svoje pozicije na vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti s ustavom zemlje. Milorad Dodik je pokrenuo akciju povlačenja Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida. U međuvremenu, u listopadu 2021. godine Željka Cvijanović je iskoristila svoju instituciju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim partnerima koji dijele mišljenje, ministar vanjskih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje”, navode u priopćenju.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjenu Kraljevinu niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenoj Kraljevini.Ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss izjavila je da oni namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

“Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, poručila je Truss.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, navedeno je iz Vlade UK.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI