DODIK SLAVI: Na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici pobijedili njegovi kandidati, Bošnjaci bojkotirali

Ivica Galovic/ PIXSELL

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ocijenilo kako su 15. studenog prošle godine izbori u Doboju i Srebrenici prošli pod brojnim nepravilnostima, biranje je ponovljeno.

Dva sata nakon zatvaranja birališta u Doboju, Milorad Dodik sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) proglasio je pobjedu u tom gradu. Gradonačelnik je naime postao njegov kandidat, Boris Jerinić. 

“Pobjeda našeg kandidata je fenomenalna. On je dobio 70 posto glasova”, istaknuo je Dodič koji je uvjeren kako će sami moći uspostaviti većinu.

S druge strane, novi mandat za načelnik Srebrenice dobio je Mladen Grujičić. Zanimljivo, on je bio zajednički kandidat svih stranaka sa srpskim predznakom, ali je sam član SNSD-a.

Ipak, nepobitno je da je ova pobjeda rezultat bojkota na kojeg su pozvale bošnjačke političke stranke, a sve zbog, kako tvrde, diskriminacije Bošnjaka koji su protjerani iz tog grada.



Problem je nastao kada su listići kasno dostavljeni na adrese više od 700 Bošnjaka koji žive u inozemstvu pa oni svoj glas službeno nisu ni mogli dati. S druge strane, Srbi koji žive u Srbiji, a prijavljeni su u Srebrenici su glasali.

Bojkot je uspio pa je na glasačka mjesta izašlo manje od 200 birača bošnjačke nacionalnosti od njih oko tri tisuće koji su imali pravo glasa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI