DODIK U ANKARI KITIO HARMONIKU SA STO EURA! Srpski analitičar zagrmio: Huškačka politika SDA i DF-a je izgubila ovim posjetom!

Ivica Galovic/ PIXSELL

Članovi Predsjedništva BiH boravili su u službenom posjetu Turskoj gdje su se, među ostalim, sreli s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dočekani su uz najviše vojne počasti, a snimku svečane ceremonije objavio je i predsjednik Turske na svom Twitter profilu.

Predsjednik Turske Erdogan i predsjedatelj i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravili su pripadnike počasne garde tradicionalnim pozdravom: “Merhaba asker” (Dobar dan, vojnici).

Erdogan je objavio da će Turska Bosni i Hercegovini poslati 30.000 doza cjepiva protiv COVID-19.

Dodao je da “nam je cilj obujam trgovinske razmjene BiH i Turske podići na milijardu dolara”.



Dodik je rekao da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 doza cjepiva koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost, dodijelila BiH, koja kroz globalne kolektivne sustave nabavke nije uspjela osigurati cjepivo za bh. stanovništvo.

“Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator cjepiva za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo”, kazao je Dodik.

Dodik se, čini se, najviše zabavio u Turskoj.

“Nakon sastanka priređena je svečana večera. Sjajnu atmosferu na večeri dodatno su popravili muzičari koje je prvo častio predsjednik Dodik, a nakon njih i Erdogan”, objavio je Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Twitteru.

Dodik je muzikantima ‘gurnuo’ novčanicu od 100 eura što je izazvalo poprilično zanimljive komentare i rasprave na društvenim mrežama. Nakon Dodika, počastio ih je Erdogan.

Za Dnevno.hr posjet Turskoj je komentirao politolog iz Banjaluke Vojislav Savić. Pitali smo ga tko je pobjednik, a tko gubitnik ovog posjeta. Gubitnik je, kaže, huškačka politika Sarajeva.

“Posjet članova predsjedništva BiH Erdoganu i Turskoj je zanimljiv s više aspekata. Međutim, ne bih govorio tko je najveći dobitnik, nego o tome tko je relativni gubitnik – a to je huškačka politika Sarajeva, odnosno SDA i DF”, ističe Savić.

Ne treba, kaže Savić, pretjerana mudrost da se vidi kako je Turcima najvažnija balkanska država – Srbija, a ne BiH, kako se to nerijetko prikazuje.

“Erdogan je poslao jasne poruke koje se baziraju na ekonomiju, očigledno uvažavajući sve tri strane u BiH, suprotno uvriježenom mišljenju koje plasiraju mediji u Sarajevu. Nije velika mudrost da je Turskoj sada, nakon promjene odnosa snaga u svijetu i unutar euroatlantskog bloka najvažnija zemlja na Balkanu zapravo Srbija, koja ima ekonomski i strateški značaj za kapitalne turske projekte i naročito za njihovu geopolitičku diverzifikaciju. To može biti jedan od razloga zašto će Turska mnogo opreznije postupati u odnosu prema BiH, naročito ako se uzme u obzir kakve izjave je Davutoglu slao u svoje vrijeme”, kazao nam je Savić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI