DODIK ŽELI DEPORTIRATI SCHMIDTA: ‘Zasjeda neformalna grupa koja je dovela do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju’

Foto: Darko Tomas/Cropix

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u srijedu je poručio kako je sporazum s Velikom Britanijom štetan te je kazao kako visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta treba “deportirati”.

“Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, budući da je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao strateški nacionalni interes”, ističe Dodik.

“Ne možemo dati suglasnost na taj sporazum”, zaključio je Dodik.

Komentirao je i ulogu Christiana Schmidta. Kazao je kako je on “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu svoje funkcije. Rekao je i kako ga “treba deportirati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Daytonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije se to pokušalo nametnuti kao pitanje koje je vezano za OHR, koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, ističe Dodik.



Dodao je da zasjeda “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za provođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim priopćenjima pokušavaju nametnuti određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH nerješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala povijest, vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, rekao je za kraj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI