DOJAVE O BOMBAMA U SRBIJI POSLANE IZ SEDAM DRŽAVA: Neke prijeteće poruke slali i sami građani Srbije

Ilustracija

Već neko vrijeme Srbiju uznemiruju dojave o bombama u školama i bolnicama. Kako je objavilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, dojave su poslane iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Ustanovljeno je kako je od 11. ožujka do sada, posredstvom elektroničke pošte ili telefonskih poziva, 48 puta na adrese različitih institucija u Srbiji iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama.

U posljednja dva dana takve su obavijesti dobile 173 osnovne i srednje škole u Beogradu, brojni trgovački centri, zračna luka u Nišu, muzeji, bolnice i zdravstvene ustanove.

Identificirane su lokacije 19 adresa elektroničke pošte od kojih je 18 s Gmail servisa, a jedna sa ProtonMaila, piše MUP u priopćenju. Poruke su slane korištenjem servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i anonimnim telefonskim pozivima.

S obzirom na to da je riječ o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka srbijanskog MUP-a s policijskim agencijama Europol i Interpol, te s nadležnim tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Rusije i Mađarske, kao i s tvrtkom Google kako bi se identificirali i procesuirali počinitelji tih kaznenih djela.



Osim njih, u posljednja četiri dana prijeteće poruke slali su i sami građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima procesuirano je osam državljana Srbije. Od njih su dvije uhićene, a protiv šest malodobnih osoba pokrenute su kaznene prijave u redovitom postupku, priopćio je MUP.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI