DOK JEDNI ODLAZE IZ UKRAJINE, DRUGI SE VRAĆAJU: Ne mogu se priviknuti na život u ostalim zemljama

Foto: Guliver image/REUTERS/Kai Pfaffenbach

Dok s jedne strane neki Ukrajinci odlaze iz svoje zemlje kako bi izbjegli ratne strahote, s druge strane, oni koji su otišli shvatili su da ne mogu bez svoje domovine i vraćaju se nazad. Tako iz vlaka na kolodvoru u Lavovu izlaze male skupine izbjeglica koje se vraćaju jer ne mogu započeti novi život u nekoj drugoj zemlji.

Tako je i 60-godišnja Svitlana Nataluha rekla da je njezina obitelj putovala ukupno pet dana, prvo pobjegla iz Ukrajine, a zatim se vratila.

Jedna baka, njezina 28-godišnja kći Galina i dva unuka napustili su dom u Harkivu i sigurno stigli u Poljsku, ali su se vratili u Lavov. Obitelj je pohvalila poljsko gostoprimstvo, ali ih je paralizirala tjeskoba od života u inozemstvu bez svojih korijena.

“Volonteri su puno pomogli, ali samo na mjestu gdje se nalaze. Govorili su nam da nastavimo u druge gradove i tamo nađemo druge volontere”, rekla je Kanuka po povratku na kolodvor u Lavovu.

Jedan od razloga za povratak obitelji je i jezična barijera koja je komplicirala liječenje bolesti jednog sina.



Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) tri milijuna ljudi otišlo je iz Ukrajine od početka ruske invazije prije tri tjedna, a još uvijek nema službenih podataka o tome koliko ih se već odlučilo vratiti.

AFP je svjedočio trima vlakovima koji su ovaj tjedan prevozili između 100 i 250 putnika iz poljskog grada Przemysla za Lavov. Neki među njima bili strani borci koji su se odazvali ukrajinskom pozivu, drugi su prenosili zalihe pomoći, ali većina su bile žene i djeca s ukrajinskim putovnicama.

Inače, na kolodvoru u Lavovu rukom je ispisani natpis iznad stubišta na kojem se maše putnicima u vlakovima prema granici: “Vratite se kući, domovina vas čeka”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI