DOK SE SUSREĆU S PROBLEMIMA, ONI SE BAVE JAVNOM NABAVOM! Ministarstvo zdravstva kupuje skupu opremu za sanitarni čvor

Foto: Pixabay/Ilustracija

Na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH, Ministarstvo zdravstvo objavilo je natječaj za izvođenje radova.

Pozornost je privukla skupocjena kupaonska oprema koju su projektanti specificirali u dokumentu projekta. Navedena WC četka u slobodnoj prodaji košta 710 kuna, a Ministarstvo treba po jednu za svaki WC odjeljak koji su raspoređeni u devet sanitarnih čvorova unutar zgrade na adresi Ksaver 200a. Isto vrijedi i za držače toalet papira koji također vrijede 710 kuna po komadu, sušila za ruke od preko 8.100 kuna po komadu i svu ostalu opremu. S obzirom na probleme u kojima se nalazi hrvatsko zdravstvo, poput dugova i nedostatka lijekova, takvi troškovi doimaju se nepotrebno visokima, a o svemu je prvi pisao Net.hr,  a prenosi Jutarnji list.

“Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova u prostorijama Ministarstva zdravstva u Zagrebu” detaljan je dokument koji je još 2017. godine izradila projektantska tvrtka Radionica arhitekture. Na 104 stranice nalaze se tlocrti svih devet prostorija koje su zajedno velike 115,75 metara kvadratnih.

“Zgrada Ministarstva zdravstva ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju te je potrebna njihova rekonstrukcija u smislu novih pregradnih zidova, obloga zidova, novih sanitarnih elemenata i instalacija”, navodi se u dokumentu o postojećem stanju.

WC prostorije zasebne su za žene i muškarce. Sastoje se od pretprostora s umivaonikom i kabina s WC školjkama, a pisoari su odvojeni pregradama. Deveti sanitarni čvor ima i tuševe. Svi čvorovi opremljeni su zahodskom školjkom s držačem za papir, WC četkom, kukom za vješanje na vratima, a umivaonici u pretprostorima imaju integrirani otvor za bacanje otpada. Na zidu će biti sušila za ruke, dozer sapuna, ogledalo i slično.



“Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga”, piše u projektu.

WC školjka modela Geberit Xeno2 na njemačkim stranicama može se naći po cijeni od 2874 kune bez pripadajuće daske. Najjeftinija verzija pisoara iste marke stoji 4352 kune. Jedno Dyson Airblade V sušilo za ruke košta 8123 kune. Tražena bijela WC četka Inda Touch iz kolekcije “My love” na britanskoj stranici košta 1109 kuna, a u Hrvatskoj se u sivoj verziji može naći za 710 kuna. Držač za papir, također marke Inda Touch, na drugoj stranici je na popustu i s njime uračunatim je 710 kuna. U sanitarnom čvoru broj 9 nalaze se dva tuša, a jedan set Grohe Euphoria System košta oko tri tisuće kuna. Sve cijene odnose se na maloprodaju i podatke dostupne na internetu. Za očekivati je da bi Ministarstvo ipak dobilo nekakav popust na količinu.

Rok za dostavu ponuda je 25. kolovoz. Osim toga, isti dan Ministarstvo je objavilo natječaj za grafičke i tiskarske usluge u 2022. godini, čija je vrijednost procijenjena na 240 tisuća kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI