DOKTOR ZNANOSTI I MINISTAR NAM JE SVE OBJASNIO! ‘Samo ograničenjem cijena plina može se pomoći građanima’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska u potpunosti podržava ograničenje veleprodajnih cijene plina, bez obzira odakle su kupuje, kako bi se pomoglo građanima da prođu kroz ovo teško razdoblje, izjavio je u petak hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

“Hrvatska u potpunosti podržava ograničenje veleprodajnih cijena, bez obzira odakle plin dolazi”, rekao je ministar Filipović po dolasku na izvanredni sastanak ministara država članica zaduženih za energetiku.

Dodao je da visoke cijene plina nisu rezultat troškova proizvodnje nego špekulacija.

“Te visoke cijene plina teško pogađaju gospodarstvo i građane. Moramo ograničiti cijene plina kako bismo pomogli građanima da prebrode ovo teško razdoblje”, rekao je Filipović.

Hrvatska je jedna od 15 država članica koje su ovoga tjedan u pismu povjerenici za energiju Kadri Simson zatražili da EU donese odluku o ograničenju cijena plina.

Osim Hrvatske, pismo su potpisale Belgija, Bugarska, Francuska, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Iz toga dokumenta proizlazi da je Komisija za uvođenje ograničenje cijene samo za plin koji se uvozi iz Rusije. Ona predlaže da se kroz pregovore s pouzdanim partnerima, poput Norveške, pokušaju sniziti cijene, a ako to ne urodi plodom, moguće je ograničenje cijena. Komisija također podržava ograničenje cijene za plin koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Zagovornici uvođenje ograničenja cijena za sav uvozni plin ističu da takvo ograničenje samo za ruski plin ne bi potrošačima smanjilo račune za energiju budući da je već dosad drastično pao uvoz iz Rusije.

Države članice morat će utvrditi 10 posto sati s najvišom očekivanom cijenom i smanjiti potražnju tijekom tih vršnih sati.

Svatko ima svoju viziju

Kao drugu mjeru Komisija je predložila određivanje gornje granice prihoda za “inframarginalne” proizvođače električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste plin za proizvodnju struje nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit.

Treća mjera je privremeni solidarni doprinos za višak dobiti ostvarene u djelatnostima u sektorima nafte, plina, ugljena i rafinerija koje nisu obuhvaćene inframarginalnom gornjom granicom prihoda.

Ipak, iako EU i ministar Filipović tvrde da je ograničenje cijene plina dobra stvar za građane, povijest, praksa i struka ipak pokazuju nešto drugo.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI